ANNONS

SL backar – i oktober börjar fler bussar gå

Resenärernas klagomål får SL att backa.

Nu startar en ny busslinje mellan norra Vallentuna och Danderyd. Samtidigt förstärks busstrafiken i Kårsta.
ANNONS

Det har stormat kring ­Roslagsbanans ersättningsbussar och dess långa res­tider.

SL har tagit emot flera hundra klagomål angående busstrafiken, invånare har tagit bilen i stället för bussen och Lokaltidningen Mitt i har skrivit flera artiklar om invånarnas och Vallentuna kommuns möten med Arriva.

Men hittills har SL, och dess entreprenör Arriva, sagt nej till en ny direktlinje från norra Vallentuna.

En direktbuss ansågs för oeffektiv. Men nu backar SL. Från den 6:e oktober startar en ny direktlinje mellan Ekskogen, eller Lindholmen, och Danderyds sjukhus.

Linjen kommer att heta 27X. Tidtabellen, med de exakta hållplatserna, är inte tryckt än. Men klart är att rutten oftast startar och slutar i Lindholmen, och att några rutter går till och från Ekskogen i rusningstid.

Mellan Ekskogen och Danderyd stannar bussen i Frösunda, Lindholmen, Östra Ormsta och vid Arningeleden. Restiden från Ekskogen till Danderyd blir cirka 50 minuter i stället för dagens 80. Om småvägarna håller i vinter, vill säga.

– Restiden blir omkring 50 minuter, men avstånden är långa och vägarna är dåliga. Det går helt enkelt inte att hålla jämna steg med de snabba tågen, säger Annelie Lindeblad på Arrivas presstjänst.

Ytterligare ett par turer får bättre bussförbindelser. I rusningstid utökas trafiken på linje 665 och 666(X).

Förbättringarna möts med balanserad glädje av Ekskogenbon Jan Eriksson.

ANNONS

– Arriva och SL borde ha lyssnat på oss tidigare. Jag vill gärna se tidtabellen, och att det fungerar, innan jag ropar glada hurrarop. Men det låter bra, säger han.

Men varför tillkom inte ­direktlinjen från början?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Nu vet vi att trafiken inte fungerat så bra. Vi har lyssnat på resenärerna och förstärker trafiken för att spara tid, säger Annelie Lindeblad.

Ytterligare en åtgärd, som ska korta restiderna, sker vecka 42. Då ska vägarbetet i Bällsta vara klart, så att vägen blir tvåfilig igen.

Fakta

Så går ersättningsbussarna från 6 oktober

Nya direktbussen 27 X:

Tio turer från Lindholmen på morgonen till Danderyds sjukhus utan att passera Vallentuna centrum. Två av turerna utgår från Ekskogen. På eftermiddagarna går tretton turer i motsatt riktning. Tre av dessa fortsätter till Ekskogen. Bussen går via Östra Ormsta och Arningeleden.

Linje 27 A utgår från Ormsta i stället för Lindholmen.

27 B går som vanligt.

Källa: Arriva

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.