ANNONS

Här blir det strul i kollektivtrafiken i höst

Stillastående rulltrappor, indragna busshållplatser och Slussen-eländet.
Stillastående rulltrappor, indragna busshållplatser och Slussen-eländet.
Måndagen 20 augusti är sommarlugnet över i Stockholmstrafiken. Då räknar SL med att de flesta Stockholmarna är tillbaka och vill ta sig till jobb.
Så här duckar du trängseln och undviker de värsta pendelknutpunkterna.
ANNONS

Det jobbas just nu frenetiskt för att bli klar i tid med sommarens väg- och spårupprustningar. På måndag den 20 augusti är Stockholmarna tillbaka och vill kunna ta sig till jobbet. Och det verkar som att entreprenörerna håller tiden.

  • Gröna linjen återgår till normal trafik efter sommarens plattformsarbeten.
  • Den så kallade ”getingmidjan”, som fjärrtågen passerar söder om Stockholm central ska också vara klar i tid.
  • Banarbetet mellan Södertälje centrum och Södertälje syd, där bussar ersatt pendeltågen, kommer pågå sent inpå natten mot måndagen, men uppges bli klart i tid.

Men en del flaskhalsar finns kvar. Här är de värsta:

1. Stoppade rulltrappor

En stor del av rulltrapporna på citys nya pendeltågsstationer står fortfarande stilla av säkerhetsskäl. På Odenplan fungerar 17 av 21 rulltrappor. På stationen Stockholm City fungerar 27 av 44 rulltrappor. SL meddelar att även de rulltrappor som står stilla kan användas för gångtrafik.

– Eftersom det minskar vår utrymningskapacitet måste vi ha koll på hur många resenärer som befinner sig på plattformarna. Det mäter vi kontinuerligt. I rusningstid kan vi behöva stoppa tillflödet tillfälligt av säkerhetsskäl, säger Per Hallberg på SL:s presstjänst.

Det handlar då om att tillfälligt hindra folk från att gå ner på perrongerna.

– Det gör vi då på platser där trängseln inte blir för stor och bara under kortare stunder. Några minuter i taget, säger han.

Först i september väntas alla rulltrapporna vara igång igen.

ANNONS

2. Byggröra i innerstan

En rad busshållplatser dras in i city och på Kungsholmen. Berörs gör buss 50, 53, 54, 55, 65, 69 och 75. Men det startas också en ny busslinje – buss 75, som i Ropsten tar över några hållplatser från linje 55.

3. Slussen

Det är trångt på den provisoriska bussterminalen. För att avlasta har SL, Keolis och Stockholms stad beslutat att flytta rusningsbusslinjer mot Nacka och Värmdö från Slussen till Medborgarplatsen. Det gäller buss 423, 442X, 446 och 449 som från och med måndag 20 augusti inte längre stannar vid Slussen. De går då istället till och från Medborgarplatsen.

För en del kan pendelbåten mellan Nacka och Nybroplan, linje 80, vara ett alternativ. Den får nu tätare 15-minuterstrafik morgon och kväll samt 20-minuterstrafik på  helgerna.

Pendlingsbåten mellan Tappström på Ekerö och Klara Mälarstrand permanentas nu, efter två år på försök. Från måndag får den utökad tidtabell, med två båtar och fler avgångar. Den börjar gå tidigare och slutar senare på vardagar och börjar nu även gå på helgerna.

ANNONS