ANNONS

SL-förslag: glesare turer på 19 busslinjer

133 busslinjer dras in eller får färre turer från och med januari 2016. Av dem finns 19 i Värmdö och Nacka.

– Det här är att ta ett steg tillbaka, säger Monica Pettersson (M).
ANNONS

300 miljoner kronor saknas i intäkter i kollektivtrafiken. För att spara pengar föreslås nu att 100 miljoner ska sparas in på busstrafik genom att göra förändringar i 133 bussturer.

De flesta busslinjer får färre turer och en del linjer dras till och med in helt, något som kommer att slå hårt mot pendlande Värmdöbor.

– Det här kommer att påverka oss negativt. Det är bekymmersamt med tanke på den befolkningsutveckling vi står inför. Det gör ju att vi istället behöver tätare turer. Det här går ju stick i stäv med våra tankar och idéer, säger kommunstyrelsen ordförande Monica Pettersson (M).

Linje 420, 428, 430, 443 och 474 är bara några av de 19 linjer som trafikerar Nacka och Värmdö och som påverkas av besparingsbehoven i landstinget.

Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M), menar att besparingarna är en direkt konsekvens av att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna röstade ner förslaget om en höjning av SL-taxan.

– De ryckte undan en halv miljard i intäkter och då är det nödvändigt att vidta besparingsåtgärder. Kostnaderna växer i takt med att invånarna blir fler och samtidigt som flera utbyggnader av kollektivtrafiken pågår. För att kunna finansiera dessa behövs intäkter, säger han.

Förslaget om busslinjerna ska nu skickas ut till berörda kommuner. Monica Pettersson (M) tror att allt fler Värmdöbor kommer att hoppa av bussen och i stället ta bilen till jobbet.

– Det är något vi har försökt att få bort länge, så om de här förändringarna införs är det att ta ett steg tillbaka. Och då tvingas vi sätta ner foten för att markera vår ståndpunkt. Det här är inte alls i linje med våra önskemål, säger Monica Pettersson.

Enligt trafikförvaltningen är det planerat att senast den 11 oktober lägga en beställning på trafiken till bussentreprenörerna Keolis, Arriva och Nobina, och att förändringarna träder i kraft den 11 januari 2016.

ANNONS
Fakta

Några av de drabbade linjerna på Värmdö

Linje 420 SlussenGustavsbergs centrum: Turutbudet minskas från 20- till 30-minuterstrafik morgonrusning vardagar.

Linje 425 SlussenGustavsbergs Lugnet: Turutbudet minskas från 30- till 60-minuterstrafik fram till cirka klockan 14.30 mellantrafiktid vardagar.

Linje 474 SlussenHemmesta: Turutbudet minskas från 5- till 10-minuters­trafik cirka klockan 8-9 vardagar sträckan Slussen-Gustavsbergs centrum i rikting mot Gustavsberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.