SL förstärker bevakning

Fler SL-anställda kollar bilder från övervakningskameror och samtidigt uppmanas personal och resenärer att vara extra vaksamma.
Fler SL-anställda kollar bilder från övervakningskameror och samtidigt uppmanas personal och resenärer att vara extra vaksamma.
Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).
SL stärker bevakningen i kollektivtrafiken efter terrordåden i Bryssel.

– Vi manar vår personal till ökad vaksamhet, säger Johan Nordgren, informatör på SL:s presstjänst.

SL lägger extra resurser på kameraövervakning efter terrorattackerna mot flyg och tunnelbana i Bryssel.

– På vår trygghetscentral har vi extra personal som via kameraövervakning tittar på bilder i realtid för se om man upptäcker något hotfullt. Vi har också uppmanat vår trafikpersonal till extra vaksamhet, säger Johan Nordgren.

Hur många extra personer har ni kallat in?

– Den informationen vill jag inte lämna ut. Det är en säkerhetsfråga och jag vill inte att uppgiften ska bli offentlig och komma i orätta händer. Vi har ett jättenära samarbete med polisen och följer polisens rekommendationer.

Åker du själv tunnelbana efter det som hänt i Bryssel?

– Ja, absolut. Polisen har ju inte avrått människor från att åka tunnelbana och då känner jag mig säker.

SL uppmanar resenärer att slå larm om de ser något hotfullt.

– Det skadar inte om man som resenär är lite extra uppmärksam. Man kan rapportera till vår personal eller polisen eller ringa vårt trygghetscenter som är bemannat dygnet runt, säger Johan Nordgren.

Tidigare i dag höll statsminister Stefan Löfven presskonferens på Rosenbad med anledning av terrordåden i Bryssel.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat finns flera svenskar, och däribland stockholmare, i Bryssel. Regeringen skjuter nu till resurser för att hjälpa dem.

– Utrikesdepartementet uppdaterar kontinuerligt sin reseinformation till svenskar som är på plats eller möjligtvis är på väg till Belgien. Utrikesdepartementet har också förstärkt sin konsulära verksamhet och arbetar aktivt för att stödja svenskar i Bryssel, sa statsminister Stefan Löfven.

Han framhöll också att den svenska regeringen gör vad den kan för att trygga säkerheten för sina anställda.

– Regeringens arbete är nu inriktat på noggrant följa utvecklingen i nära kontakt med berörda myndigheter och bistå svenskar på plats och som så många arbetsgivare säkerställa vår egen personals säkerhet.

Som Mitt i har berättat tidigare har polisen stärkt sin närvaro på flygplatserna. Dessutom undersöker man om det finns saknade och döda svenskar i Bryssel.

– Polismyndigheten har aktiverat katastrofregistrering i samråd med UD, säger Stefan Löfven.

Enligt statsministern går det inte att utesluta att fler terrorattentat kan drabba Sverige och Stockholm.

– Det är klart att när det nu har hänt i Bryssel och Paris – det hände i Stockholm 2010, vi hade ju bara turen att det endast var förövaren själv som omkom vid det tillfället. Det har hänt i Ankara – vi måste vara medvetna om att det händer och förstå att folk blir oroliga av detta. Men i samma stund som vi tar till de hårda tagen mot terrorism – för det måste vi göra och det är det vi gör med ny lagstiftning – så måste vi resonera igenom hur vi vill att våra samhällen ska fungera och inte ge upp för det de vill åstadkomma: slutenhet, oro och rädsla. För vi vill leva fria liv i ett öppet samhälle.

Fakta

Kontakta SL eller polisen

Vid situationer som är hotfulla i SL-trafiken kan du ringa SL:s trygghetscenter: 020-120 25 25.

Vid situationer som är livshotande ring polisen på 112.