ANNONS

”Kameran som bytte namn – övervakning blev trygghet”

Märta Lefvert krönika om övervakningskameror och trygghet
"Oavsett vad man tycker om det ökande antalet kameror i samhället är det tydligaste ordet för dem det bästa", skriver Märta Lefvert.
Övervakningskamera blev trygghetskamera och ett glasklart ord byttes ut mot ett luddigt, skriver Mitt i:s reporter Märta Lefvert.
ANNONS

KRÖNIKA. För några år sedan hörde jag ordet trygghetskamera för första gången. Det var under en intervju med Lotta Edholm (L), dåvarande oppositionsborggaråd i Stockholms stad.

Det är jätteviktigt att satsa på fler trygghetskameror, slog hon fast. Jag studsade till.

Jag förstod att Lotta Edholm menade det som dittills kallats övervakningskameror. Nu ville hon uppenbarligen trumma in ett annat ord för dem. Ett ord med en betydligt mer positiv laddning. ”Trygghet” låter snällt och mysigt, ”övervakning” hårt och kallt.

Numera använder de flesta politiker ordet trygghetskameror, liksom de kommunala tjänstemännen, polisen och SL. Många journalister gör det också. Spelar det någon roll? Jag tycker det. Innebörden av ordet övervakningskamera är tydlig – kameran bevakar oss och platsen där vi rör oss. Ordet trygghetskamera är luddigt. Det säger ingenting konkret om vad kameran gör.

Vi blir alla filmade i såväl gallerior och butiker som i SL-trafiken. Och snart får SL större möjlighet att filma även utanför spärrarna, som Mitt i berättar om i en artikel.

Bra eller dåligt? Oavsett vad man tycker om det ökande antalet kameror i samhället är det tydligaste ordet det bästa. Och det är övervakningskamera, om du frågar mig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.