SL-minuter styrs upp med mobilapp

Skylten på perrongen säger tre minuter till nästa tåg. I verkligheten blev det fem minuter. Men med nytt system kommer du kunna lita även på SL:s minuter.

– Nu kan jag se exakt när jag ska vara vid varje station, säger ­t-baneföraren Jon Björkman.

Innan föraren Jon Björkman klev in i förarhytten klockan 05.43 för att köra ut sitt tåg från depån loggade han in på en mobil-app och talade om vilken linje han skulle köra, vilken dag det var och vid vilken station han startade. Efter det visar mobilen exakt när han ska anlända till – och lämna – stationerna längs linjen.

– Den känner av på vibrationerna när jag lämnar stationen och visar då om jag är före eller efter i tid, säger han.

Hur har det då fungerat tidigare? undrar du kanske. Jo, med gamla hederliga turlistor i papper och hetskörning mellan stationerna. Men det är snart ett minne blott. MTR har sedan ett par månader låtit 25 tunnelbaneförare testa det nya elektroniska systemet. Förutom att förarna får det mindre stressigt ska tågen bli mer exakta och jämnare utspridda längs linjen, vilket förhoppningsvis ska minska trängseln på tågen.

Enligt Dag Lokrantz, trafikområdeschef på gröna linjen, ska det här systemet råda bot på skyltminuter som inte är så långa eller korta som de borde.

– Vartefter vi implementerar systemet så kommer även skyltningen att bli mer exakt. Vi utvärderar kontinuerligt och tar beslut i fall vi ska ta in det här i full skala, någon gång i vår, säger Dag Lokrantz.

Vartefter vi implementerar systemet så kommer även skyltningen att bli mer exakt.