ANNONS

SL öppnar inte uppgång trots kritik

Ingången till tunnelbanan vid Artemisgatan i Hjorthagen är stängd under nätterna sedan i somras.
Ingången till tunnelbanan vid Artemisgatan i Hjorthagen är stängd under nätterna sedan i somras.
Kritiken mot den stängda ingången till Ropstens tunnelbana fortsätter komma från boende i Hjorthagen.

Men SL har inga planer på att öppna ingången igen.
ANNONS

Mitt i Östermalm berättade i november om den trygghetsvandring som stadsdelsförvaltningen då anordnade i Hjorthagen.

Inför och under vandringen fick boende i området komma med synpunkter på hur man skulle göra området mer tryggt. Deltog gjorde även polisen och SL.

Många synpunkter kom in – och det som de allra flesta tyckte till om var stängningen av ingången till tunnelbanan vid Artemisgatan.

Mellan klockan 23.30 och 05:30 är ingången där stängd. Sedan augusti har resenärerna därför i stället tvingats gå ner till Ropsten för att komma till tågen.

– Ingången stängdes eftersom det var för få resenärer som gick in där under de här tiderna, säger Christian Hoffman på SL:s presstjänst.

Efter avstängningen måste man gå genom Dianaparken, en väg som många inför trygghetsvandringen skrev till stadsdelsförvaltningen om. Den vägen upplevs som osäker, mörk och svår att gå på, då det är en brant trappa i parken.

”Det är uppenbart riskfyllt, och för personer med nedsatt rörelseförmåga hur som helst helt ogörligt”, skriver en Hjorthagenbo.

En annan person skriver att hon ofta behöver ta första tunnelbanan kl 5.01, och därmed inte kan använda ingången i sitt bostadsområde utan tvingas ta vägen genom skogen eller Gasverksvägen. Något hon drar sig för, och i stället tar hon nu taxi till Centralen.

En tredje person skriver till förvaltningen:

ANNONS

”Den gångväg ned till entrén vid Ropsten som SL hänvisar till, Gasverksvägen, är i mycket dåligt skick och otrygg med avseende på trottoaren, belysningen och ensligheten.”

Christian Hoffman på SL:s presstjänst säger att det var många diskussioner inför stängningen. Men det ska enligt honom ha planat ut rätt mycket när det gäller klagomål som kommer direkt in till SL.

I dagsläget finns inte heller några planer på att öppna ingångarna igen.

– Vi följde under hösten hur det gick och efter att ha sett förändringarna är vi nöjda med resultaten. Beslutet att stänga dessa ingångar kommer att stå fast, säger Christian Hoffman.

Fakta

Stationerna som har stängt på Östermalm

Ropsten, ingången från Artemisgatan, stängd mellan 23.30 och 05.30 på vardagar.

Gärdet, ingången från Brantingsgatan, stängd mellan 24.00 och 05.30 på vardagar.

Tekniska högskolan, ingången från Odengatan/Körsbärsvägen, stängd klockan 01.30 under helgerna. Annars öppen som vanligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.