ANNONS

Släckta lampor i parken – ett mysterium

Nattsvart. Grazyna Nowakowska, arbetar i närheten av Konradsbergsparken och brukar passera den på vägen till jobbet. "Under vintern är det väldigt mörkt när jag går här", säger hon.
Nattsvart. Grazyna Nowakowska, arbetar i närheten av Konradsbergsparken och brukar passera den på vägen till jobbet. "Under vintern är det väldigt mörkt när jag går här", säger hon.
Höstmörkret har sänkt sig över Kungsholmen. I en del av Konradsbergsparken är lamporna släckta - och så har det varit i flera år.

Lokaltidningen Mitt i gav sig ut för att försöka lösa mysteriet med lamporna som inte lyser.
ANNONS

Allt började med ett mejl till redaktionen. En kvinna som bor nära Konradsbergsparken skrev att det finns en sträcka i parken som helt saknar belysning – trots att lampstolpar finns. Så vi ringde kvinnan och fick veta att hon i flera år försökt få någon att tända lamporna.

– Lamporna har varit släckta i fem år. Jag har ringt trafikkontoret år efter år, men de säger bara att det inte är deras belysning. Ett tag sa de att det var min bostadsrättsförening som ansvarade för lamporna, men så är det inte. De har också sagt att det är Akademiska hus som ska åtgärda belysningen, men så verkar det inte heller vara. Det skulle kunna vara en komisk historia, om den inte vore så fånig, säger hon.

Skumt. Vi väntade till mörkret föll över Kungsholmen och for till parken för att se med egna ögon. Och mycket riktigt: ungefär där förskolan Lilla Björnen ligger finns en sträcka på ett par hundra meter där lamporna är släckta. Den första stolpen lutar och saknar glödlampa, därefter följer några hela men mörka lampor.

– Det känns inte så bra. Under vintern är det väldigt mörkt när jag går här på vägen till jobbet, säger Grazyna Nowakowska som arbetar på Sweco i närheten.

Belysning i en park som kommunen äger borde vara kommunal, tänkte vi och ringde till Marika Andersson. Hon är belysningsingenjör på trafikkontoret och ansvarig för kommunal belysning på Kungsholmen. Men där gick vi bet. Enligt Marika Andersson är belysningen uppsatt av en privat fastighetsägare, oklart vilken.

I Konradsbergsparken finns flera skolfastigheter. De förvaltas av det kommunala bolaget Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab. Kanske kan belysningen vara deras?

– Parkvägen ligget inte på vår tomt och vi har inte sett någon notering om belysningen i avtalen med tidigare ägaren Akademiska hus, säger Thomas Bergvall, pressansvarig hos Sisab.

Tillbaka i mörkret, alltså. Kan kanske en bostadsrättsförening ha satt upp lamporna? Lokaltidningen Mitt i ringde och mejlade till flera av föreningarna i området, men utan framgång. Samtliga nekar till att ha något med lamporna att göra.

Frågan är bara vem som gör det. Och om de någonsin kommer att bli åtgärdade.

ANNONS

– Det verkar väldigt onödigt att ha lampor som inte fungerar, säger kvinnan som är granne med de släckta lamporna.

Vet du vem som äger lamporna eller har du tankar och idéer om belysningen i området? Hör av dig till Mitt i – så kanske mysteriet kan nystas upp.

Fakta

Kan förebygga brott

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) kan förbättrad utomhusbelysning förebygga brott.

Det gäller främst i områden där människor också vistas nattetid och på platser där brottsligheten är hög.

Det beror bland annat på att synlighet kan fungera avskräckande och på att förbättrad belysning gör att fler rör sig utomhus.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.