Sladjana hoppas på skuldsanering

Sladjana Vagic bor i en lägenhet i Jordbro och har bara några tusenlappar över varje månad när hyran betalats.
Sladjana Vagic bor i en lägenhet i Jordbro och har bara några tusenlappar över varje månad när hyran betalats.
Allt fler Haningebor pressas av skulder de inte kan betala. Totalt är invånarna skyldiga Kronofogden drygt 800 miljoner ­kronor. För tredje året i rad ökar antalet ansökningar om skuldsanering.

Sladjana i Jordbro fastnade hos fogden efter en rad tuffa motgångar.

Det är nystädat i Sladjana Vagic lägenhet. Hon bjuder på kaffe, kakor och nyplockade äpplen. I köket ligger färskmald tobak från hennes kökskvarn.

– Det hade gått på 1 500–2 000 kronor i månaden att köpa cigaretter. De pengarna har jag inte.

Sladjana är en av drygt 3 800 Haningebor som har skulder hos kronofogden.

Hon har upplevt familjetragedier, cancer och fick svåra ryggproblem i 40-årsåldern efter 15 års arbete på lager, monteringsarbete och restaurangjobb.

Hon och ex-maken tog flera smålån till renoveringar, inredning och elektronik.

– Vi tänkte ju att vi skulle betala tillbaka. Men det var bara jag som hade en lön. När vi separerade fick jag ta de flesta skulderna. När jag blev sjuk förstod jag att det skulle bli tufft.

I dag har Sladjana skulder på 85 000 kronor till kronofogden. Ytterligare 15 000 finns hos inkasso. Lägenheten hyr hon och sonen i andra hand av socialtjänsten.

Sladjanas inkomst på 10 000 kronor i månaden kommer från sjukpenning och försäkring. 6 500 ligger hyran på.

En tusenlapp varje månad går de kommande 18 månaderna till en akut tandvårdsoperation hon tvingades till.

– Jag har bara några tusenlappar att leva på varje månad. Min son tjänar inga pengar. Visst vill jag betala av min skuld, men hur ska det gå till? Kronofogden har i alla fall sagt att de tror att jag kan få skuldsanering nu.

Sjukdom, arbetslöshet och skilsmässa är de vanligaste orsakerna till att folk söker skuldsanering. Den som inte anses kunna betala sina skulder inom 10–15 år har rätt till detta.

Saneringen innebär att man varje månad i fem år betalar en viss summa, beroende på inkomst, till sina borgenärer. Sköter man detta så skriver borgenärerna av resterande skulder efter de fem åren.

– Vi har fördubblat dialogerna med gäldenärer under 2014, men regeringen tror ändå att totalt 50 000 svenskar som inte sökt sanering skulle kunna göra det. Den frikostiga kreditgivningen är ett problem. Förr lånade vi bara till bil och hus, i dag till jackor och resor.

– Marknadsföringen hos låneföretagen är rätt aggressiv. Viktigast är att företag slutar låna ut till folk som finns hos Kronofogden, säger Per-Olof Lind, enhetschef för skuldsaneringen på Kronofogden.

När jag blev sjuk förstod jag att det skulle bli tufft.Sladjana Vagic

Fakta

Snabblån och nätskulder vanliga

Skulderna i Haninge har ökat tre år i rad, från 575 miljoner i slutet av 2011 till dagens 800 miljoner.

3 812 personer i Haninge finns i kronofogdens register i dag.

Enligt Haninges budget- och skuldrådgivning är telefoni- och internetskulder, snabblån, postorder, vård- och tandvårdsskulder de vanligaste skulderna.

Källa: Kronofogden