Slagen vid mataffären

Lars blev misshandlad utanför mataffären på Ingarö. ”Första månaderna tittade jag efter mannen när jag skulle åka och handla. Än i dag parkerar jag bilen där det är bra uppsikt”, ­säger han.
Lars blev misshandlad utanför mataffären på Ingarö. ”Första månaderna tittade jag efter mannen när jag skulle åka och handla. Än i dag parkerar jag bilen där det är bra uppsikt”, ­säger han.
Hittills i år har 70 anmälningar om misshandel gjorts i Värmdö.

Lars är en av dem som drabbats. Ett bråk på en parkeringsplats slutade med flera knytnävslag i ansiktet.

– Det var fullständigt vansinnigt, säger han.

Bucklan på bilen var så liten att Lars knappt kunde se den, men det räckte för att mannen på parkeringsplatsen vid mataffären i Brunn skulle brusa upp.

Han krävde pengar för skadan som Lars, som egentligen heter något annat, orsakat genom att vara oaktsam när han backade ut från sin ruta.

– Jag sa att jag tyckte att det vore bäst om försäkringsbolagen skötte det hela, men det gick inte att prata med honom, säger Lars.

Han satte sig i bilen för att flytta den. Då slog mannen plötsligt näven i Lars bildörr och ryckte tag i hans tröjkrage så att glasögonen for iväg. Några sekunder senare kom det första av fyra knytnävslag.

– Det gick så fort, säger Lars.

Han är långt ifrån ensam om att ha drabbats av misshandel.

I Värmdö har 70 anmälningar om misshandel utomhus gjorts hittills i år, enligt statistik som Lokaltidningen Mitt i tagit del av. Det är fler jämfört med samma period förra året, men färre än i Stockholm generellt.

– Där kan 270 anmälningar göras på en månad. Men där bor och rör sig också mycket fler människor, säger Sven Granath, kriminolog vid Brottsförebyggande rådet.

Återkommande platser där flera fall av misshandel ägt rum är Skärgårdsvägen, Nelsons stig och Fenix väg i Gustavsberg. Generellt sker misshandelsfall längs kommunikationslinjer och centrumanläggningar, menar Sven Granath.

– I många fall rör det sig om krogrelaterade brott på helgkvällar. Personer som tagit sig in till stan och stöter ihop med varandra på vägen hem på bussen, säger han.

Var tredje av anmälningarna i år, och där polisen hunnit ta ställning, har lagts ner.

– Ofta står ord mot ord och det finns ingen stödbevisning. Då är det svårt att utreda vidare. Ibland har de inblandade varit väldigt berusade vilket gör det svårt att redogöra för händelseförloppet, säger förundersökningsledare Annika Teckner.

I Lars fall bevittnades händelsen. Det gjorde att mannen på parkeringsplatsen i våras dömdes till villkorligt och 9 600 kronor i böter för misshandel.

Men även om rättvisa har skipats enligt lagen har händelsen satt sina spår.

– Jag kände mig både chockad och kränkt över att det hänt mig. Jag var bara och handlade och så helt plötsligt tar någon sig rätten att slå mig. Det är fullständigt vansinnigt, säger han.

Fakta

Offer och gärningsmän obekanta

De senaste tre åren har 240 anmälningar om utomhusmisshandel i Värmdö gjorts (januari 2013-–juli 2015).

I majoriteten av alla fall är offer och gärningsperson obekanta för varandra och händelserna har skett kvälls-eller nattetid.

204 av anmälningarna gäller män, resten kvinnor.

62 av dem gäller personer under 18 år.

Källa: Polisen