Slaget om Dramaten – snart avgörs det

Dramaten – snart i Hallonbergen? Foto/ill: Åsa Sommarström och Tengbom arkitekter.
Dramaten – snart i Hallonbergen? Foto/ill: Åsa Sommarström och Tengbom arkitekter.
Blir Hallonbergen ett sprakande kulturkluster för Dramaten och Kungliga Operans scener och verkstäder?
Snart avgörs vilken kranskommun – Sundbyberg, Järfälla, Huddinge eller Nacka – som vinner slaget om storstadens finkultur.

I somras efterlyste Dramaten och Operan en samarbetskommun sedan de växt ur sina replokaler i Nacka. I Sundbyberg har arbetet med att locka till sig nationalscenerna haft högsta prio. Två arkitektbyråer bidrog till ansökan och en pr-film med en operasångerska spelades in.

Till skillnad från sina något mer hemliga konkurrenter förde Sundbyberg tidigt en offensiv kampanj kring kulturdrömmen: ett glashus med scen och 700 platser på läktaren i nya Umami, ateljéer och verkstäder i och runt Hallonbergen centrum. Här finns redan stora planer. Tusentals bostäder är på g, bland annat i nya Umami-området, centrumhuset är till salu. Nu ska miljonprogramsstämpeln väck, har politikerna bestämt. Då sitter Dramaten som en smäck, anser kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M).

LÄS MER: Så kan Dramaten se ut – i Sundbyberg

– Det kommer att vara fokus på kultur och mat i Hallonbergen. Mångfalden kommer att öka med centrumutvecklingen. Det är här som det kulturella kapitalet finns, det har vi också tryckt på i vårt tävlingsbidrag.

Han ser framför sig att det är här framtidens konstnärer och kreativa bor.

– Hallonbergen blir Sundbybergs söder. Operan och Dramaten är kronan på verket i nya Hallonbergen!

Sundbybergs förslag.

Sundbybergs förslag.

Under mars månad ska beslut tas om vilken kommun som vunnit nationalscenernas gunst, framgår i en preliminär tidsplan. I slutstriden står förutom Sundbyberg nu Flemingsberg i Huddinge, Barkarby i Järfälla och Nacka centrum.

Motståndet imponerar föga.

– Vi har mycket större ambitioner för hur Operan och Dramaten ska passa in i stadsbilden. I Flemingsberg och Barkarby har man bara slängt in det vad jag har sett.

Sammanfattningsvis, enligt Eriksson:

– Hallonbergen är en perfekt plats utmed E4 och E18 och med tunnelbana. Möjligheterna är störst, logistiken bäst och det är snabbast för publiken att ta sig hit.

Det finns dock ett krux. Dramatens besked är försenat och parallellt med processen pågår till den 15 mars en idétävling för fastighetsbolag som vill köpa och utveckla Hallonbergen centrum. Då de tävlande inte vet om Hallonbergen får Dramaten är det oklart om hänsyn tagits till denna möjlighet i de inskickade bidragen. Stadens back up-plan är att Dramatens verkstäder förläggs i Ör, där Örpaviljongen står, på mark som inte ingår i idétävlingen.

Fakta

Här är kommunerna i slutstriden

Ledig mark, flexibilitet inför Dramatens intressen eller kollektivtrafik – vad väger tyngst?

Mitt i:s reportrar för respektive kommun har sammanställt vad som talar för och emot finalisterna:

Järfälla

+ Järfälla börjar med ett blankt papper. I stället för egna visioner och idéer vill man bygga exakt efter Operan och Dramatens önskemål.

Barkarbystaden är inte ens i närheten av färdigbyggt. Vill nationalscenerna verkligen ligga mitt i en byggarbetsplats?

Huddinge

+ Områdets redan i dag unika mix av människor, företag, högskola, forskning och sjukhus, men också planerna för att det ska bli ett kulturcentrum.

Flemingsberg är den av platserna som Dramaten och Operan har haft en minst tydlig bild av, i varje fall innan presentationen.

Sundbyberg

+ Bra geografiskt läge och kollektivtrafik, ”up coming”-område med tusentals bostäder och restauranger på g. Befintligt kulturcentrum för unga.

Stora planer men inget färdigt. Hinner Hallonbergen lyfta i tid för nationalscenernas intåg?

Nacka

+ Ledig mark som kommunen är beredd att upplåta. Stort politiskt intresse. Tunnelbana på gång till Nacka.

Motkrav, lokalen ska gagna Nackaborna. Sammanfaller kravet med nationalscenernas intressen?