Min lokala hjälte

Slagskämpe blev mönsterstudent

Förutom studierna driver Peshwas Farik Saadon företag och projekt i både Sverige och Irak, där han själv föddes.
Förutom studierna driver Peshwas Farik Saadon företag och projekt i både Sverige och Irak, där han själv föddes.
Han slogs dagligen, bar kniv och käftade emot lärarna. Nu har Peshwas Farik Saadon kommit in på prestigefyllda Harvard – och släpper samtidigt en bok om uppväxten i Haninge.

Peshwas Farik Saadon från Haninge släpper snart boken om sin uppväxt i Haninge. Och det är ingen munter historia.

Själv var 19-årige Peshwas Farik Saadon en bråkstake upp till 15-årsåldern. En chef på Haninge-polisen ska ha sagt till honom att han hade rekord i antal polisanmälningar för ynglingar.

Efter att ha blivit utslängd från två skolor i Haninge, bytte han skola till en fotbollsskola i Aspudden.

Han blev värvad till Hammarbys pojkelitlag och kom bort från kriminalitet och våld. Men taggar sitter i fortfarande, vilka han nu blottar i sin bok.

– Jag fick inget konstruktivt stöd i Haninge. Jag hade en psykolog, anställd av kommunen, som förtalade och kränkte mig. Lärare som ljög och slängde ut mig. Psykologen pratade alltid om Harvard, att jag aldrig skulle komma in där. Det är enbart därför jag sökte dit, boken är tillägnad psykologen, och nu är jag antagen, säger Peshwas.

Utöver fotbollen, kom Peshwas att tillbringa all mer tid på Kulturhuset. Han kunde vara först in när de öppnade och sist ut när de stängde.

– Jag är en desperat läsare. Jag började även skriva mycket och när jag hade fått ut allt hat, började jag reflektera över mig själv.

Peshwas avslutade högstadietiden med bra betyg. Han avbröt senare gymnasiestudierna i Stockholm och fick stipendium för att börja på Red Cross Nordic united world college på norska västkusten.

Nu har han blivit antagen till fem amerikanska universitet – varav ett är Harvard.

– Jag vill motbevisa alla kritiker och socialtjänst som jag mött här hemma. Sluta aldrig kämpa, säger Peshwas, som även planerar att engagera sig i utbildningsfrågor i Haninge framöver.