ANNONS

Slakthusområdet får 4 000 nya bostäder

4 000 bostäder, flera förskolor och ett restaurangkluster. Slakthusområdet ska förvandlas till en ny stadsdel med innerstadskaraktär.

På tisdag går förslaget ut på samråd.
ANNONS

En ny stadsdel med mellan 3 000 och 4 000 bostäder ska växa fram i Slakthusområdet.

– Det är en lite hemlig stadsdel. Alla har inte varit där eftersom det ligger som det ligger. Det är en spännande miljö med höga kulturvärden, säger Daniel Andersson, projektledare.

– Vi vill gärna ha en stor variation med både bostadsrätter och hyresrätter och studentbostäder, vård- och omsorgsboende. Det ska finnas en bredd och vara ett område för alla. Det blir en väldigt tät stadsdel men ska även ha en gatumiljö som fungerar för barn.

Det planeras för mellan 60 och 70 förskoleavdelningar och en grundskola.

Slakthusområdet är en del av Söderstaden som sträcker sig från Skansull i norr till Slakthusområdet i söder. Det ska vara ett område där det naturliga sättet att at sig fram är till fots, per cykel eller med kollektivtrafiken.

– Vi vill koppla ihop områdena med varandra, men också att de ska ha en egen karaktär och identitet.

Tidigare slakthusområden i Köpenhamn och New York har ju förvandlats till krogkluster. Är tanken att Slakthusområdet också ska bli det?

– Vi kan inte helt och hållet styra över det, men vi tror att det går att bygga vidare på den livsmedelsproduktion som finns. Stadsdelen är förknippad med mat, där finns både Restaurangakademien och Hotell- och restaurangskolan och det är bra kommunikationer. Det finns ett bra underlag för ett urbant utbud liknande det i innerstan.

Går det att förena klubbar och uteliv med de täta bostadsgatorna?

ANNONS

– Jag tror att det finns delar av området där det skulle kunna passa bra med nattklubbar.

Ungefär hälften av byggnaderna kommer att rivas och hälften bevaras.

– Vi har gjort en djupanalys av kulturvärden. Några har den högsta klassningen, det är framför allt originalbyggnaderna från 1910-talet. Men vi bevarar även några från expansionsfasen från 60-talet.

De gamla byggnaderna kommer inte att rymma bostäder utan främst fungera som publika verksamheter för service och kultur eller som arbetsplatser.

Det blir tre större parker och många små ”fickparker” som är inkilade i området mellan gränder och prång. Området planeras som en rutnätsstad och höjden på husen varierar mellan en och 12 våningar.

Förslaget går ut på samråd på tisdag och fram till den 1 februari är det möjligt att lämna in synpunkter. Under den tiden kommer det att vara öppet hus, work shops och vandringar i området.

Fakta

Några årtal att hålla koll på

Planerad byggstart: 2019

Första inflyttningen: 2021

Ny t-banan: 2025

Färdigt: 2030

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.