Min lokala hjälte

”Släktingen” var bedragare

”Min far var polis och min farfar var polis. Och så ser jag på Efterlyst också. Jag är inte så lättlurad, men jag vill varna andra äldre”, säger Hjördis Sjöblom.
”Min far var polis och min farfar var polis. Och så ser jag på Efterlyst också. Jag är inte så lättlurad, men jag vill varna andra äldre”, säger Hjördis Sjöblom.
Äldrebedragare härjar i Bergshamra. 87-åriga Hjördis Sjöblom och två av hennes väninnor blev uppringda av en mystisk kvinna som påstod sig vara en nära släkting.

Vid halv tre-tiden förra onsdags­eftermiddagen plingade det till i luren hemma hos Hjördis Sjöblom. En trevlig kvinnoröst på andra sidan linjen kvittrade förtjust ”Känner du inte igen mig?”.

Det gjorde inte Hjördis. Men kvinnan gav sig inte. ”Vi är ju nära släkt”, fortsatte hon. Efter att ha frågat flera gånger vad kvinnan hette fick hon till slut svaret: ”Kristina”. Då förstod hon att det var en bluff.

– Jag har ingen i min släkt med det namnet.

Under intervjun ringer två av hennes väninnor och berättar att de också nyss blivit uppringda av en kvinna som påstått sig vara en nära släkting.

– Det är någon som ringer runt och lurar gamla, nu vill jag varna andra, säger Hjördis.

Kerstin Malm vid Solna närpolis blir inte förvånad när hon får höra om vad som hänt.

– Jag har hört om det, att det är på gång igen. De håller på för fullt där uppe i Bergshamra.

Flera personer har ringt när­polisen och gjort anmälningar efter att ha blivit uppringda av personer som betett sig underligt.

– Jag var nere på Bollens äldre­boende nyligen och då berättade en kvinna att hon blivit uppringd flera gånger samma dag. De här bedragarna ger sig inte, fortsätter Kerstin Malm.

Hon menar att äldrebedragarna beter sig på tre sätt för att komma åt sina offer.

Antingen ringer ­eller mejlar de för att du ska lämna ifrån dig personuppgifter, kontonummer eller annan användbar information.

Uppgifterna använder de sedan för att begå bedrägerier i offrets namn.

Sedan finns det bedragare som plingar på dörren och som ljuger ihop vad som helst för att komma in i din lägenhet. I ett obevakat ögonblick snor de åt sig värde­saker eller nycklar och försvinner.

I fall som Hjördis handlar det om att bedragarna beskriver sig vara i ekonomisk knipa, men att de själva inte kan komma till ”mormor” och hämta pengarna, utan i stället skickar en vän.

För att skydda sig mot alla dessa varianter har Kerstin Malm flera handfasta råd.

– Öppna inte dörren om du inte känner igen personen utanför. Svara inte på frågor på telefon, utan lägg på luren.

Det viktigaste tipset är dock att ringa polisen – på en gång.

– De måste ringa 114 14 så vi kan ta de här personerna till slut. Får vi in anmälningar och uppslag kan vi lägga pussel, men man kan inte vänta med att ringa, utan ring direkt.

Fakta

Så försöker bedragarna lura dig

Barndomstricket: Påstådd anhörig i ekonomisk knipa ringer, hinner inte hämta pengarna själv utan ber att få skicka en bekant. Motdrag: Be att få ringa upp.

Fastighetsskötartricket: Ska kontrollera ledningar/ventilation vid ett oanmält besök. Motdrag: Släpp inte in. Ring polis.

Brandkårstricket: Ringer på dörren och vill kontrollera din brandvarnare. Motdrag: Släpp inte in. Ring polis.

Källa: Polisen