Slängde bot i marken: Åtalas för nedskräpning

nedskräpning åtal kastade bot
En parkeringsbot på marken räckte. Nu åtalas mannen från Botkyrka.
En man i Botkyrka slängde sin p-bot i marken. Nu åtals han för nedskräpning.
Ovanligt, säger såväl statistik som åklagaren i fallet.

Den åtalade mannen blev irriterad av parkeringsboten på vindrutan och slängde den på marken i Fittja centrum. Två poliser såg händelsen och anmälde honom. Nu åtalas han för nedskräpning.

– Det är ovanligt, främst för att den som anmäler faktiskt måste se vem det är som utför nedskräpningen, säger åklagare Kajsa Hultman.

Ny lag om nedskräpning

Lagen om nedskräpning skärptes 2011, men det är fortfarande få som åtalas för brottet. Nedskräpning faller under miljöbalken, vilket betyder att poliser inte kan utfärda böter på plats. Under 2016 anmäldes totalt 1 941 personer för nedskräpning, varav 453 i polisregion Stockholm, och endast 89 av dessa dömdes slutligen till böter.

Åklagaren föreslår böter

I det aktuella fallet med mannen som slängde sin p-bot på marken i Botkyrka är det nu upp till tingsrätten om fallet ska avgöras i rättegång eller bara utifrån handlingarna.

Åklagare Kajsa Hultman har i sin stämningsansökan föreslagit 800 kronor i böter som påföljd.

Fakta

Så här säger lagen

15 kapitlet, paragraf 26 miljöbalken

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”

29 kapitlet, paragraf 7 miljöbalken

”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”

Källa: Håll Sverige Rent