Släpkärror blockerar villagata

Zoran Petronijevic bor bredvid företaget vars släp ofta ger tvärstopp på Huddingevägen.
Zoran Petronijevic bor bredvid företaget vars släp ofta ger tvärstopp på Huddingevägen.
Boende i Stuvsta intill Huddingevägen har klagat på att ett företag använder trottoarer som uppställningsplats för släp.

Kommunen har försökt komma åt problemet, dock utan framgång.

Zoran Petronijevic bor precis intill företaget som hyr ut och säljer olika typer av släp och båttrailers. Han har bott där i tio år och har lika länge störts av att delar av Svensborgsvägen och en vändplan används som uppställningsplats av företaget.

När Lokaltidningen Mitt i besökte villagatan en morgon i förra veckan stod två släp parkerade på vändplanen.

Zoran Petronijevic visar också flera bilder han tagit med mobilkamera där det syns hur flera släp ibland ställs precis utanför hans hus längs trottoaren.

– Det är rätt så lugnt på morgnarna men det blir alltid värre vid 13–14-tiden. Det här är en företagsverksamhet och jag tycker att de kan bedriva den på sin mark och inte längs vår gata, säger Zoran Petronijevic.

Han störs framför allt av att det ofta blir tvärstopp på vägen.

– Jag har förståelse för att de har ett företag, men de tar upp mycket av området här när det hamnar utanför deras verksamhet. Det här borde de i stället syssla med i ett industriområde, säger han.

På kommunen säger man sig känna till problemet.

– Vi har fått samtal från grannar i området och visst är det upp till kommunen att hantera det här. Företaget får inte använda vändplanen som uppställningsplats, det är inte meningen att man ska ha det på kommunens väg, säger Stefan Törnqvist som är kommunjurist.

Vad har kommunen gjort för att komma till rätta med problemet?

– Vi har påtalat det här för firman tidigare och vi har parkeringsvakter som skickats ut till området, så vi har försökt i alla fall. Det är möjligt att vi inte lyckats fullt ut med det här, så vi får fortsätta att titta på ärendet, säger Stefan Törnqvist.

Enligt kommunens jurist har ett alternativ varit att stänga av vändplanen helt.

– Då blir problemet i stället att de som kommer gångvägen in från Huddingevägen inte kan passera in där, säger Stefan Törnqvist.

Men enligt Zoran Petronijevic är vändplanen i princip redan avstängd.

– Det är fullt av släp och trailers tre dagar i veckan här och det är ännu värre på somrarna när det är många släp uppställda vid vändplanen. Jag skulle till exempel aldrig få ställa upp tio bilar att meka med längs vägen här.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med vd:n för det aktuella företaget, som dock har avböjt att kommentera saken.