Slapp straff för dödande hundbett

En hund gick till attack och högg en annan hund, som senare måste avlivas.

Nu har hundens husse dömts – men inte för attacken, utan för att han lät en annan hund springa lös.

I november förra året var en kvinna från Tullinge ute och gick med sin lilla bisson bolognese. För polisen har hon berättat hur en stor hund plötsligt kom krypande längs vägen. Hunden gick till attack och bet tag i den lilla hundens hals. Kvinnan tog upp sin hund och sparkade och slog mot den andra hunden. Ändå släppte den inte taget.

Till slut kom hundens husse springande men också en annan lös hund. Mannen lyckades bända upp hundens käkar och fick bort den stora hunden. Men i ett obevakat ögonblick gick hunden till attack igen.

Bolognesen blev så svårt skadad att den senare måste avlivas.

Polisen har tidigare beslutat om begränsning av friheten för de båda stora hundar mannen hade hand om, eftersom de gått till attack förut. Hunden som flög på bolognesen fick inte vistas ute utan koppel eller utan att vara säkert inhägnad. Den andra hunden som också dök upp fick inte vara ute utan koppel och munkorg.

Den dömde Tullingebon har sagt att båda hundarna kom ut av misstag. Han har förklarat att hunden som bet smet ut när han stod upptagen med en dörrförsäljare som ville sälja blommor. Den andra hunden smet ut när han sprang efter den första hunden.

Vidare har mannen sagt att han inte kände till att det fanns koppeltvång för den hunden. Det andra tvånget kände han dock till.

Södertörns tingsrätt menar att mannens uppgifter inte är orimliga, men att han trots en stressig situation borde ha sett till att inte också den andra hunden smet ut.

Han ska därför betala 1 500 kronor i böter för ”brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter”.

Fakta

Polisen kan omhänderta hund

Vid bristande tillsyn kan polisen besluta att en hund ska ha munkorg eller hållas instängd.

Polisen kan också besluta att en hund ska omhändertas och förbjuda innehav av hundar.

Källa: Polisen