ANNONS

”Slappna av med julklapparna”

Johanna Svensson och Fredrik Eneroth kommer inte handla några julklappar i år. Istället går julklappspengarna till sonen Viggo, 10 månader. "Vi ska gifta oss i mars, så vi behöver spara lite pengar", säger Fredrik.
Johanna Svensson och Fredrik Eneroth kommer inte handla några julklappar i år. Istället går julklappspengarna till sonen Viggo, 10 månader. "Vi ska gifta oss i mars, så vi behöver spara lite pengar", säger Fredrik.
Mörby centrum, Danderyd
I Mörby Centrum är årets julhandel redan i full gång.
Julförsäljningen väntas återigen slå nya rekord och i Mörby centrum står granen redan grön och grann. Allt är bäddat för julstressen

– Vi måste lära oss att förstå att det sociala är viktigare än det materiella, säger stressforskaren Töres Theorell.
ANNONS

Julklappar ska inhandlas, pepparkakor ska bakas och julmat ska inhandlas – och mitt i allt ska vi hinna umgås med släktingar och vänner också. Det låter stressigt, men har vi en tendens att stressa upp oss för mycket? Ja, säger Töres Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet.

– Det här med julstress är något av en myt. Slappna av lite med julklapparna så blir det lugnare. Jag skulle säga att det stora problemet med julen snarare är att folk super och att vi äter fel mat, säger Töres Theorell.

När Mitt i Danderyd besöker Mörby centrum har julpyntet börjat komma på plats, men någon stress syns ännu inte till.

– Nej, jag känner ingen stress. Jag skulle personligen inte börja julpynta så här tidigt, men av kommersiella skäl förstår jag att butikerna gör det, säger mammalediga Frida Bergström.

Bengt Björkman, 79, och Birgitta Björkman, 78, måste jaga julklappar till både barnbarn och barnsbarnbarn, men tänker inte hetsa upp sig.

– Nej, vi har varit gifta i 59 år och har stor vana av att fira jul ihop. Vi har lärt oss att inte stressa, säger Bengt.

– Det som främst har förändrats är väl att det blivit lite fler och dyrare klappar, annars tycker jag nog att är julen sig lik, menar Birgitta.

Handelns utredningsinstituts prognos är att vi även i år kommer att få se ett rekord i julhandeln, tillväxten i december månad förväntas bli 5,0 procent, vilket innebär en omsättning på närmare 75 miljarder kronor. En siffra att jämföra med fjolårets 71,1 miljarder. Faktum är att sedan 1996 är det bara vid ett enda tillfälle som julhandeln inte har slagit rekord.

– Det är en absurd utveckling. Hemma hos oss har vi slutat med julklappar, det borde fler göra. Det går väl lika bra att ge presenter till nära och kära någon annan dag på året? säger Töres Theorell.

ANNONS

Men alla julklappar är inte av ondo. Danderydsborna Kim Kiuntke och Gun Gustafsson kommer att köpa fler julklappar i år, men göra det av en speciell anledning.

– Det är många människor i nöd i samhället, jag kommer att ge mer till flyktingar och andra som har det tufft. Sen kan vi alltid ge varandra kärlek, det behöver inte kosta något, säger Kim.

Fakta

Fakta

Detaljhandelns omsättning i miljarder kronor för december 2005-2014 samt prognos för 2015

2005 55,6

2006 59,0

2007 61,0

2008 61,4

2009 64,8

2010 66,8

2011 67,2

2012 66,7

2013 68,5

2014 71,1

2015 74,7

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.