Släpptes ur häktet – rånade nytt offer

Två dagar i rad slog tjuven till vid bankomaten i Trollbäckens centrum. Först bestals en äldre kvinna på plån­boken, sedan knuffades en äldre man omkull och rånades.

Nu har en 18-åring åtalats misstänkt för grov stöld och rån.

Mannen, som kommer från Haninge, ska ha ryckt plånboken av en kvinna i 60-årsåldern vid bankomaten på Alléplan efter att kvinnan tagit ut pengar. Brottet skedde på en tisdag eftermiddag i början av februari. 18-åringen greps samma dag, men släpptes dagen därpå på order av åklagaren.

Inom loppet av en timme var den misstänkte gärningsmannen tillbaka på brottsplatsen och begick en nästan exakt likadan stöld, fast våldsammare.

Då riktade han in sig på en man i 75-årsåldern som han ska ha slagit till så att mannen ramlade omkull. Efter det slet 18-åringen plånboken från honom.

Mannen greps och kommer att sitta häktad fram till rättegången, eftersom risken att han ska begå fler brott om han släpps på fri fot bedöms som stor.

I fredags väckte åklagaren åtal för grov stöld, mot kvinnan, och för rån mot den äldre mannen då gärningsmannen i det fallet tog till våld för att stjäla plånboken.

Totalt ska Haningemannen ha kommit över närmare 5 500 kronor.

Båda brotten begicks på eftermiddagen med flera vittnen på platsen. Det finns även foton från övervakningskameror på den buss den misstänkte gärningsmannen färdades med i samband med brotten.

18-åringen är känd av polisen sedan tidigare och är tidigare dömd för försök till skadegörelse och grov misshandel. Då dömdes han till ungdomsvård och 30-timmars ungdomstjänst.

Enligt Marie Rodhe vid åklagarmyndigheten är minimistraffet, enligt straffskalan, sex månader för grov stöld och ett år för rån.

– Eftersom han är ung måste även åldern beaktas, säger hon.

Rättegången beräknas hållas i Nacka tingsrätt inom två veckor.

Då riktade han in sig på en man i 75-årsåldern som han ska ha slagit till så att mannen ramlade omkull.