Slår larm: pojke sov ute i buskage

Allt fler unga i Skärholmens stadsdel har det svårt.

Sedan 2008 har antalet anmälningar till socialtjänsten fördubblats.

Nattvandraren Lena Ölander menar att den hyllade 127-festivalen stjäl resurser från de ungdomar som behöver mest stöd.

Den soligaste sommaren på evigheter. Men också den tuffaste för många av Skärholmens unga – i alla fall enligt nattvandraren Lena Ölander.

– Under mina 18 år har jag aldrig träffat så många trasiga ungdomar, säger hon.

Hennes exempel är talande: En pojke som inte hade någonstans att ta vägen så han sov ute i buskage flera nätter i rad. En annan vars blåmärken och tårar skvallrade om att han blivit misshandlad hemma.

– Jag har också mött högstadiepojkar som blivit tillfrågade om att börja sälja droger. Och flickor som pratar om hur de skär sig, säger hon.

Antalet anmälningar till socialtjänsten i Skärholmen bekräftar att många unga är utsatta. 2012 var ett dystert rekordår, med 941 anmälningar. Och jämför man årets första sju månader (512 anmälningar) med motsvarande tid förra året har ökningen fortsatt, framför allt i Sätra.

Lena Ölander har kontaktat stadsdelens fältare för att diskutera situationen.

– Vi nattvandrare är inte proffs. Vi behöver fältarna att bolla med. Men de har inte haft tid för de har varit upptagna med 127-festivalen, säger hon.

Hon kräver nu att resurserna fördelas om.

– Festivalen är jättebra, den ger jobb och aktiverar yngre barn. Men det finns äldre ungdomar som man missar när man lägger all energi på en festival. Anställ folk som sköter festivalen och se till att fältarna kan vara ute på fältet, säger hon.

Totalt finns fyra fältare i stadsdelen varav två jobbar på heltid med 127-festivalen.

– Vi behöver fler resurser. Det har vi hört från andra och känt själva redan innan 127-festivalen startade. Men hur vi ska för­dela arbetet är ledningsbeslut som vi inte råder över, säger fältaren Mantha Kasagianni.

Skärholmens socialchef Lena Thorsson medger att festivalen har inneburit mindre traditionellt fältarbete.

– Vi måste så klart balansera upp det så att vi inte tappar det andra, säger hon.

I höst ska två skolfältare anställas till Bredängsskolan och Sätraskolan. Fler fältare utomhus på kvällarna är däremot inte aktuellt.

Stadsdelsnämndens ordförande Jan Jönsson (FP) är bekymrad över att anmälningarna gällande unga ökar. Men han tror inte att fler fältare är lösningen.

– Vi har sorgligt nog oerhört mycket familjevåld i vår stadsdel. Därför har vi startat ett relationsvåldteam som arbetar med både utsatta och gärningsmän. Just nu är det vad vi förmår att göra med de resurser vi har, säger han.

Nattvandraren Lena Ölander har i sommar tillbringat många kvällar kring Sätra centrum. Hon är förvånad över mängden unga som far illa. Kollegan Curt Sandström håller med om att något måste göras.