Slarv bakom fyra av fem julbränder

Antalet bränder orsakade av levande ljus mer än fyrdubblas under advent.

Och 80 procent av alla bränder kring jul beror på slarv med levande ljus.

– Se till att ha en fungerande brandvarnare, säger Hans Andersson på Brandskyddsföreningen.

Nära 40 procent av alla bostadsbränder som startas av ljus sker under årets sista veckor.

– Vid första advent ökar bränderna något, för att sen vara som flest kring tredje, fjärde advent, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Oftast handlar det om att vi glömmer bort att vi tänt adventsljusen. Brandkåren bekräftar problemet – de får mer att göra i december.

– Larm om lägenhetsbränder ökar efter tredje advent – allteftersom adventsljusen blir kortare, säger Ulf Larsson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Enligt en undersökning som företaget Firephant/Housegard gjort bland tusen svenskar är brand det vi är mest rädda för ska inträffa i hemmet. Trots det är vi dåliga på att brandskydda oss. Bara hälften av de svenska hushållen äger en brandsläckare. Och än värre är det i storstaden. Här har bara tre av tio hushåll en släckare.

Oftast är brandkårens bilar på plats snabbt efter ett larm. Men då kan det redan vara för sent. Tre till fyra minuter kan det ta från att ett ljus ramlat omkull till dess att rummet är helt övertänt.

– Så lämna aldrig rummet om du har tänt ett ljus, säger Anders Holmberg, vakthavande brandingenjör på Johannes brandstation.