Slarv med träning på Kungsholmen

25 procent av Stockholmarna tränar aldrig.

Och flest skolkare finns faktiskt på Kungsholmen.

Friskis och svettis har frågat drygt tusen personer i Stockholm om träningsvanor. 33 procent svarade att de hade ökat sin träningsdos jämfört med fjolåret. Varannan stockholmare tränar nu ett par gånger i veckan.

Men enligt undersökningen är det 25 procent av alla huvudstadsbor som aldrig tränar.

– I vår stillasittande vardag är gym absolut en viktig del. Inte minst för att bygga muskelmassa som vi tappat, säger Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska.

Och samtidigt visar en annan undersökning, från analysföretaget United Minds, att Kungsholmsborna är de som slarvar mest med träningen i hela Stockholms stad.

36 procent i stadsdelen tränar nämligen noll dagar i veckan. Siffror som kan jämföras med Vasastan där bara 19 procent håller sig helt borta från träningen.

– Det skulle kunna förklaras med att många äldre människor bor på Kungsholmen. Den fysiska aktiviteten minskar med åren, vilket är synd eftersom det är då den behövs mest, säger Mai-Lis Hellenius.

Faktum är att i hela Stockholms län så är det bara i Botkyrka och Södertälje som fler hoppar över gymmet än på Kungsholmen.

– Men även om träning är jättebra, är största problemet att vi är stilla på jobbet. Åtta timmar framför datorn kompenseras inte av en timme på gymmet, säger Mai-Lis Hellenius.

Det skulle kunna förklaras med att många äldre människor bor på Kungsholmen.

Bin är först att flytta in på Skanskas nya kontor

Stadshagen I januari flyttar Skanska in i nybyggda kontoret på Warfvinges gata. Men redan nu har 180 000 bin flyttat in på taket.

– Det här är våra första bikupor på Kungsholmen, säger Josefina Oddsberg från före­taget Bee Urban som upp­låter fadderskap av bikupor till företag i storstadsmiljö.

På bilden syns Karin Arvidsson från Bee Urban, Skanskas Christine V. Gustavsson och Pim Bendt från Bee Urban.

Arbetspendlandet nästan jämlikt

STOCKHOLM En studie som länsstyrelsen har gjort visar att 268 816 män pendlar till arbete utanför den egna kommunen mot 232 172 kvinnor, sammanlagt 500 988 personer.

Uppfattningen tidigare har varit att män pendlar betydligt mer än vad kvinnor gör.

– Kanske har det varit sant tidigare, men nya data visar att skillnaderna egentligen är ganska små, säger Kjell Haglund, analyschef på länsstyrelsen.