Slarvade med att skrapa is från rutorna – fick indraget körkort

Vindruta is skrapa indraget körkort järfälla
Mannen hade bara skrapat ena halvan av vindrutan och en liten glugg på sidorutan på förarsidan. (Genrebild)
En man från Järfälla körde i vintras bil på Viksjöleden utan att ha skrapat bort isen ordentligt från rutorna. För det fick han indraget körkort i fyra månader. Alldeles för hårt straff tyckte han och överklagade. Nu har han fått avslag.

En isskrapa känns kanske avlägsen så här i sommarvärmen. Att skrapa rutorna på bilen ordentligt är kanske inget man ägnar någon större tankeverksamhet åt när man har semester och ligger i solen.

Men en man från Järfälla har nog tänkt mer på det senaste månaderna än de flesta andra. En bilfärd på Viksjöleden i vintras slutade nämligen med indraget körkort i fyra månader, på grund av just bristfälligt skrapade rutor.

Polisen stannade mannen tidigt på morgonen då de såg att han endast skrapat vänstra sidan av vindrutan, samt en liten glugg i sidorutan på förarsidan. Övriga rutor var helt oskrapade.

Fick böter och indraget körkort

Mannen själv menade att sikten var tillräckligt bra för att kunna köra säkert, men tingsrätten höll inte med. De menade att de oskrapade rutorna gjorde att han hade avsevärt begränsad uppsikt under färden och dömde mannen till 40 dagsböter för vårdslöshet i trafik.

På grund av domen valde också Transportstyrelsen att dra in mannens körkort i fyra månader. Detta tyckte mannen var ett alldeles för hårt straff, särskilt med tanke på att han redan betalat böter, och han valde att överklaga beslutet.

Mannen framhöll också att han kör bil i jobbet och att straffet skulle kunna göra att han inte kan betala för sin lägenhet.

Men Förvaltningsrätten i Stockholm tyckte alltså inte att det räckte utan avslog mannens överklagan.