Slaskfest i Vasastan: Staden hinner inte röja

"Det är inget bra underlag just nu", säger Vasastadsbon Victoria Svanell.
"Det är inget bra underlag just nu", säger Vasastadsbon Victoria Svanell.
Snömodden täcker Vasastans gator. Stan har inte hunnit röja efter föra veckans snöoväder.
Snömodden täcker Vasastans gator. Stan har inte hunnit röja efter föra veckans snöoväder.
Det är ovanligt slaskigt på Vasastans trottoarer just nu.
Stockholms stad har inte hunnit snöröja gångbanorna efter förra veckans snöoväder.
– Det har varit lite körigt, säger Ninni Taberman, gatuingenjör på trafikkontoret.

Efter snö kommer slask. Det mildare vädret har förvandlat snön på Vasastans trottoarer till en grå sörja. Och just nu är det slaskigare än vanligt på Vasastans trottoarer.

– Det är först nu som jag märkt att det blivit svårt att ta sig fram. Jag måste ju dra vagnen och det är inget bra underlag just nu, säger Victoria Svanell, som möter Mitt i på väg mot förskolan på Frejgatan.

Ingen plogning på trottoarerna

Robert Andersson är brevbärare i Vasastan och är van att ta sig fram i slask och snö. Efter förra årets snökaos har han blivit härdad.

– Så länge det var fruset var det inga problem, men nu börjar det bli tyngre. Jag har inte sett en enda plogbil på trottoarerna, säger han.

Brevbäraren Robert Andersson är härdad. Foto: Ida Persson.

Hans iakttagelse stämmer. Enligt trafikkontoret har man inte hunnit ploga på trottoarerna på grund av det kraftiga snöfallet förra veckan.

– I vanliga fall plogar vi upp gångbanorna i dess fulla bredd, men vi hann aldrig med det förra veckan. Det har varit lite körigt i samband med SMHI:s klass 1-varning, säger Ninni Taberman, gatuingenjör på trafikkontoret.

147 klagomål i Vasastan

Strulet har fått flera Vasastadsbor att ilskna till. 147 klagomål har nått trafikkontoret under den gångna veckan. Allra flest klagomål var det under tisdagen förra veckan, 38 stycken.

– Just nu håller vi på med kompletteringsröjningar. Vi försöker bland annat ta bort vallar längs med trottoarerna, säger Ninni Taberman.

Resten av gångbanornas bredd ska nu plogas upp under servicenätter och dagar. Men det är lättare sagt än gjort. Enligt Ninni Taberman har man haft problem med felparkerade bilar.

– Det är bra om man inte parkerar där det är förbud. Gör man det kommer vi inte fram med våra maskiner, säger hon.