Slet fiskekrokar ur huden på flicka

Djupa sår som behandlats utan bedövning och fiskekrokar som slitits ut med hullingarna före.

Det är ett par av anklagelserna mot en Roslagsläkare som nu anmälts.

En läkare som jobbat på flera vårdinrättningar i Roslagen har anmälts till Socialstyrelsen. Enligt anmälan handlar det om flera incidenter mellan 2009 och i år.

Bland annat ska mannen ha undersökt en djup sårskada – utan att patienten var bedövad. En sjuksköterska har rapporterat om hur patienten skrikit av rädsla och smärta, och förgäves bett läkaren sluta.

Förra året var det en 12-årig flicka som drabbades, enligt anmälan.

Hon besökte vårdinrättningen eftersom två fiskekrokar fastnat i huden. En sköterska ska ha föreslagit att de borde klippa av skaften på krokarna och därefter trycka ut dem framåt. Men enligt sköterskan gjorde läkaren precis tvärtom.

Efter att han först lyckats få ytterligare en krok att fastna i flickans hud slet han ut dem med hullingarna före, med smärta och förvärrad skada som resultat.

Och exemplen är fler. Läkaren uppges ha karvat runt i en stor böld som enligt en sjuksköterska inte borde behandlats där överhuvudtaget. Därefter ska läkaren ha rekommenderat patienten att gå hem och söka vård på Danderyds sjukhus dagen efter. Enligt sjuksköterskan följde hon då patienten ut med uppmaningen att söka akut vård – omedelbart.

Det är läkarens chef som gjort anmälan. Chefen säger till Lokaltidningen Mitt i att mannen har kvar sin legitimation men inte jobbar i Täby längre.

– En sådan här anmälan är en vädjan om en objektiv granskning. Vi är många som reagerat på läkarens handlingssätt och därför beslutat att göra en anmälan till Socialstyrelsen. Men han är oskyldig tills det beslutats om något annat, säger chefen.

Han anser att läkarens framfart tyder på bristande kunskap och ett förhållningssätt till patienter som inte är acceptabelt. Totalt handlar det om nästan tio händelser som rapporterats av både personal och patienter.

Enligt anmälaren har läkaren nekat till anklagelserna.

Lokaltidningen Mitt i Täby har sökt, men inte lyckats nå den anmälda läkaren för en kommentar.

Fakta

2 968 klagomål

Om du själv eller någon närstående råkat ut för en vårdskada kan du göra en anmälan till Socialstyrelsen.

I fjol gjordes 2 743 patientklagomål.Hittills i år har det inkommit 2 968 stycken.

Källa: Socialstyrelsen