Slipa sommarformen i nya utomhusgymmet

Sollentuna har fått ett utomhusgym i Rösjöområdet. Vid invigningen ven snöflingorna ner över platsen.

– Det går faktiskt att träna mitt i vintern, säger Niklas Roos af Hjelmsäter, ansvarig för utomhusgymmet.

Arbetet med utomhusgymmet startade i våras och blev klart för en månad sedan. Mitt under förra veckans snöstorm var det dags för invigning. Ett tjugotal personer trotsade vädret och upptrampade fotspår skvallrade om att folk redan varit där och tränat.

– Vilket fantastiskt väder att inviga ett utomhusgym, säger Magnus Ramstrand, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

– I morse ringde jag för att se om invigningen var inställd och fick till svar: Aboslut inte. Här finns massvis med hamburgare och blåbärssoppa. Då kommer vi, sa jag.

Gymmet ligger i Rösjöområdet precis intill elljusspåret och ett stenkast från badplatsen. Sammanlagt tolv stationer, alla försedda med en informationsskylt för hur man genomför passet.

– Det är en bra kombination med att jogga i skogen. Man kan köra passen ett par gånger i veckan. Jag har sprungit här själv efter jobbet och tagit ett tjugominuters­varv genom stationerna, säger Niklas Roos af Hjelmsäter, som är verksamhetschef för Idrott Sollentuna.

Utomhusgymmet ligger bredvid Sollentunas naturreservat. Och kommunen har även rustat upp de tre elljusspåren i området och placerat ut flera grillplatser.

– Vi försöker få folk att komma hit och röra sig i den här miljön, säger Niklas.

Han vet inte hur många som använder motionsspåret, men så fort det på höstkanten blir mörkt och någon lampa går sönder blir de nedringda.

Jenny Holmberg är arbetsledare för Idrott Sollentuna och har kommit på vilka typer av stationer som skulle byggas var också på plats. Hon uppger att gymmet som har byggts är väldigt populärt på andra ställen i landet.

Kommer du att använda utomhusgymmet i vinter?

– Absolut. När jag är här nere och kutar kommer jag absolut använda det, säger Jenny Holmberg.