Slipper aldrig guldbyxorna

Den älskade tv-serien Pojken med guldbyxorna är tillbaka, nu på bio.

Söderortsbon Harald Hamrell spelade huvudrollen 1975 och blir fortfarande igenkänd.

– Det händer att jag skriver en autograf då och då, säger han.

De som var unga på 1970-talet minns säkert tv-serien Pojken med guldbyxorna med nostalgi.

Nu har berättelsen blivit en modern äventyrsfilm som ska locka nästa generation att återigen upptäcka berättelsen om pojken Mats som hittar byxor vars fickor är fulla med pengar. En upptäckt som leder till att han tvingas reflektera över världens orättvisor.

Harald Hamrell, 53, från Gamla Enskede hade huvudrollen för nästan 40 år sedan och även i den nya filmen finns han med på ett hörn.

– Jag spelar polis och syns i bild några sekunder, som en slags flirt med äldre tittare, säger han.

Att se den nya filmen har väckt gamla minnen.

– Det är fortfarande en av de roligaste inspelningarna som jag har varit på. Vi i teamet hade en fantastisk sammanhållning och eftersom jag var så ung så blev alla som extraföräldrar.

Efter genombrottet blev Harald snabbt en barnkändis.

– På den tiden fanns det inte så många tv-kanaler så jag blev igenkänd nästan överallt. Till slut blev det jobbigt, säger han.

I dag står han i stället bakom kamerorna och är kanske mest känd för att ha regisserat ett antal filmer om polisen Martin Beck. Han har också skrivit manus till ungdomsfilmen Vinterviken. Nu jobbar han med andra säsongen av miniserien Fröken Frimans krig.

Men trots flera stora produktioner är det ändå i rollen som Mats Nilsson folk minns honom.

– Det händer fortfarande att jag blir igenkänd och att folk vill småprata lite om Mats, förvånansvärt ofta faktiskt. Men det är mest medelålders män som stoppar mig nuförtiden, säger han och skrattar.

Men hemma i Gamla Enskede, där Harald bott sedan 1998, är det ingen som höjer på ögonbrynet när han går förbi efter en dags inspelningar.

– Här bland äppelträden kan jag andas ut. Lugnet i Gamla Enskede, brukar jag säga. Som en småstad fast nära stan. Här får man vara som man är.

Det har gått 39 år sedan Harald Hamrell blev barnkändis genom sin roll i tv-serien Pojken med guldbyxorna.Fortfarande blir han ibland igenkänd som ”Mats”.

Fakta

Spelades in 1975

Namn: Harald Hamrell.

Ålder: 53 år.

Bor: Gamla Enskede.

Yrke: Regissör, manusförfattare och skådespelare. Hade huvudrollen i tv-serien Pojken med guldbyxorna 1975 som bygger på en bok av Max Lundgren.

Aktuell: Har miniroll i nya filmen Pojken med guldbyxorna som går på bio nu.