Slog sambo – slipper fängelse

Lidingökvinnan utsattes för slag, hot och kränkningar av sin sambo. I stället för fängelse ska mannen nu få hjälp att komma till rätta med sitt våldsamma beteende.

Mannen i 25-årsåldern från Stockholm har under en period på några månader utsatt en kvinna från Lidingö för misshandel vid ett flertal tillfällen. Mannen och kvinnan hade ett samboförhållande vid händelserna.

Han har bland annat bitit henne och gett henne knytnävsslag.

Vid ett tillfälle tryckte han ner sin sambo i sängen och tog sedan ett strupgrepp om hennes hals. Vid samma tillfälle hotade han att han skulle skjuta henne.

Under hela perioden som misshandeln pågått har mannen även ofredat kvinnan genom att bland annat skicka kränkande meddelanden via sms och mejl.

Mannen har erkänt misshandel, olaga hot och kränkningar på de allra flesta punkter som åklagaren har yrkat på.

Kvinnan har yrkat på skadestånd på drygt 40 000 kronor och mannen har gått med på att betala knappt hälften av det.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i tio månader för grov kvinnofridskränkning men mannen överklagade domen.

Han har under en period gått hos psykolog, förklarat att han är djupt ångerfull och har även valt att avstå från alkohol – vilket i många fall varit en triggande faktor för det våldsamma beteendet.

Hovrätten anser att mannen bättrat sig på många punkter och att han behöver behandling för att förebygga återfall.

Hovrätten ändrar därför nu tingsrättens dom. I stället för fängelse i tio månader döms mannen till skyddstillsyn samtidigt som han kommer att delta i ett ettårigt behandlingsprogram, bland annat för att förebygga våldsamt beteende.