ANNONS

Slitna kläder får nytt liv i Farsta

Kulturminister Alice Bah Kuhnke i sin Nobelklänning skapad av återvunna plagg.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke i sin Nobelklänning skapad av återvunna plagg.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) dök upp på Nobelfesten i en klänning gjord av återvunna plagg. Den uppmärksammade outfiten kommer ifrån Stockholms Stadsmissions Remake i Farsta Strand.
ANNONS

2018 är onekligen återvinningens år.

”Det återvunna plagget” har utsetts till årets julklapp och under gårdagens Nobelfest valde kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) att bära en klänning gjord av återvunna kläder.

Klänningen – som är gjord av gamla sidenblusar – kommer ifrån Stockholm Stadsmissions remake-produktion i Farsta Strand.

Hjälper människor in på arbetsmarknaden

Stockholms Stadsmission Remake har legat på Fryksdalsbacken 12 i Farsta Strand sedan början av 2017.

Verksamheten erbjuder arbetsträning och fungerar även som daglig verksamhet för personer inom LSS.

– Vi samlar in material via second hand-butikerna. Majoriteten av plaggen säljs, men de material som vi ser behöver förlänga sitt liv på annat sätt tar vi hand om, säger Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake.

Tyget från de slitna kläderna används till att skapa helt nya plagg som sedan kan säljas i Stadsmissionens remake-butik vid Mariatorget på Södermalm – eller bli Nobelklänningar till kulturministrar.

ANNONS

Gamla kläder får nytt liv på Remake i Farsta Strand.

Skapades av designteam

Vanligtvis görs plaggen i löpande produktion där flera personer gör olika delar på kreationerna.

Även Alice Bah Kuhnkes festklänning lappades ihop i lokalerna i Farsta Strand, men den här gången av ett speciellt designteam.

– Det hela skedde på kort tid och det var många designbeslut att fatta. Det viktigaste för oss var att visa vad verksamheten kan göra tillsammans och belysa det för en bredare publik – att vi behöver ta mer socialt och miljömässigt ansvar.

Vi behöver återvinna mer av våra material och jag tror att personer som syns i offentligheten kommer vilja bidra till det

Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake

Klänningen skapade rubriker i media och Maria Lagerman hoppas att det kan inspirera fler inflytelserika personer till att vilja välja återvunnet.

– Vi behöver återvinna mer av våra material och jag tror att personer som syns i offentligheten kommer vilja bidra till det. Det är jätteroligt.

Stort intresse för att hyra klänningen

Och det ser ut som att klänningen kommer fortsätta återbrukas. Förfrågningar om att hyra den har nämligen redan börjat trilla in.

– Det känns som personerna som vill hyra den ska ha den på fest eller liknande, men det hade varit häftigt om någon bara gick till jobbet med den.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.