ANNONS

Slitna torg i söderort får vänta på uppfräschning

Gubbängstorget är i behov av upprustning.
Gubbängstorget är i behov av upprustning.
Kommunen satsar 625 miljoner kronor på att få stans gator i bättre skick. Ett antal slitna bilvägar i Farsta kommer att få ny beläggning.

Upprustningen av torg, i bland annat Gubbängen, skjuts däremot på framtiden.
ANNONS

I fjol gjorde trafikkontoret en inventering av bilvägar, lokalgator och torg i hela Stockholm. Förstoringsglaset riktades mot allt som var gammalt och slitet: Från sprickor i asfalten till ojämna gatstenar och trasiga bänkar.

Resultatet blev en lång lista som nu ska betas av. Trafiknämnden väntas den här veckan klubba igenom åtgärder för 625 miljoner kronor för perioden 2013-2018.

Av den kakan går 28 procent till söderort. I Farsta stadsdel kommer cirka 110 000 kvadratmeter bilväg förses med ny beläggning. Det gäller bland annat delar av Farstavägen, Magelungsvägen, Larsbodavägen och Tallkrogsplan.

– Förhoppningsvis kommer folk som ofta trafikerar en gata märka att vägbanan blir jämnare, säger Ted Ell, avdelningschef på trafikkontoret.

En som gläds åt beskedet är Farstabon Kenneth Ottosson. I en insändare förra våren klagade han över alla potthål i stadsdelens gator. ”Det är knappt man vågar ta ut bilen”, skrev han då.

När Lokaltidningen Mitt i når honom på telefon sitter han ändå bakom ratten.

– Just nu kör jag på Älvsjövägen och det är lika dåligt här. Det låter ju jättebra om de tänker göra något åt problemet, säger han.

Om det nu satsas på bilvägar är det sämre med torgen. Gubbängstorget, Brunskogstorget, Spritstorget och torget vid Söndagsvägen i Hökarängen är enligt lokala tjänstemän alla i behov av upprustning. Nya möbler, planteringar och plattor finns med i förslag på hur miljön kan förbättras.

Men när åtgärdsprogrammet blev klart hamnade torgen längst ner på priolistan. Åtgärderna anses dyra och behovet inte akut.

ANNONS

– Vi måste anpassa oss efter budget och det som är realistiskt möjligt att genomföra. Vi kan inte ta allt på en gång, säger Ted Ell.

Totalt beräknas gatumiljön i Stockholm ha ett underhållsbehov på över en miljard kronor.

Fakta

Bilvägar går före torgen

Detta blir av:

Ny beläggning på Farsta­vägen, Forsbackagatan, Persbergsbacken, Magelungs­vägen, Larsbodavägen, Tallkrogsvägen, Victor Balcks väg och Fryksdalsbacken.

Detta skjuts på framtiden:

Upprustning av Gubbängs­torget, Brunskogstorget, Spritstorget och torget på Söndagsvägen.

Källa: Trafikkontoret

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.