ANNONS

Så påverkas stockholmarna av stormen

Avbrutet träd efter stormen Alfrida
Mängder av träd har knäckts av stormen. Den här bilden är från Årsta.
Stormen Alfrida drar nu med kraft in över Stockholm. Följden är strömlösa hushåll, inställda lokaltåg, inställda båttrafik och träd som blockerar vägarna.
ANNONS

Stormen Alfrida drar fram med kraft genom stora delar av Sverige, och Stockholms län är hårt drabbat. Inte minst kollektivtrafiken påverkas. Tågen på Roslagsbanan och Saltsjöbanan är helt inställda under morgonen, på grund av nedfällda träd och en nedriven kontaktledning.  Följ utvecklingen på sl.se.

Många bussar är också inställda, på grund av hinder som blåst ner på vägarna – träd, vägskyltar och annat. Det gäller bland annat bussar i Huddinge, Botkyrka, Järfälla, Nacka, Värmdö och Norrtälje, rapporterar SL. Även i Haninge blockerar nedfällda träd flera vägar.

Tanto julgranen

Julgranen på Tantoberget stod på sned.

Extra personal ute

Fredrik Dackland, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, berättar att läget är besvärligt längs hela kuststräckan och att räddningstjänsten  har kallat in en del extra personal,

– Vi har varit ute hela natten och morgonen, det har hänt massor i hela länet. Det är träd som vält över vägar, byggställningar som rasat och plåttakt som blåst av sommarhus, säger han.

Det är främst mindre vägar i Stockholms län som blockeras av nedfällda träd, enligt Trafikverket, som jobbar intensivt med att få bort dem.

– Där kan du få problem med träd som ligger över vägarna. Europavägarna har inte påverkats hittills, säger Beisi Sundin, presskommunikatör Trafikverket.

För att se var det finns nedfällda träd, gå in HÄR.

ANNONS

Nedfallet träd i Haninge

Nedfallet träd i Haninge. Foto: Läsarbild.

Inställda båtar

Skärgårdsbåtarna påverkas också. Waxholmsbolagets skärgårdstrafik har inställda turer under onsdagen på linjerna Boda-S Ingmarsö, Furusund-Söderöra, Ankarudden-Landsort, Simpnäs-Arholma, Rägsnäs-Fejan och Ropsten-Storholmen. På vissa sträckor är det bara morgonturerna som är inställda.

– Enligt väderprognosen ska det lugna ner sig mot kvällen och turerna ska kunna gå enligt tabell, men vi uppmanar alla att hålla koll i vår app eller på waxholmsbolaget.se, säger en tjänsteman på Waxholmsbolagets kundtjänst.

Viking lines färjor mellan Kapellskär och Mariehamn med fartyget Rosella ställdes in helt på onsdagen, liksom alla Gotlandsfärjor.

Pendelbåten Sjövägen Nybroplan. Frihamnen via Nacka) går enligt tabell medan pendelbåt linje 89 (Ekerö-Kungsholmen) är inställd under onsdagen.

T-banan påverkas

T-banetrafiken påverkades också. Den gröna linjen gick med enkelspårig i morse, eftersom ett nedfallet träd i närheten av Brommaplan påverkade en kontaktledning. Vid niotiden gick dock trafiken som vanligt igen.

Även pendeltågstrafiken krånglar. Ett tidigare signalfel vid Årstaberg  orsakar både förseningar och inställda tåg, och det finns ingen prognos för när felet kan vara avhjälpt.

Tusentals utan ström

Stormen gjorde också tusentals hushåll i länet strömlösa. Totalt är 11 572 hushåll utan ström i Stockholms län, tidigare under morgonen var de ännu fler. Det är framförallt öarna som har drabbats hårdast.

– Det har blåst något kolossalt ute på öarna. Det handlar om träd som fallit på ledningar, men vinden fäller till och med stolpar och grejer blåser omkring, säger Eon:s presschef Johan Aspegren.

Så här såg fördelningen av strömlösa hushåll ut vid halv 9-tiden:

Österåker 9 003

Vaxholm 1 138

Järfälla 541

Värmdö 365

Upplands Väsby 472

Sollentuna 16

Upplands Bro 4

Vallentuna 4

Täby 2

Norrtälje 24

Sigtuna 3

Stormvindarna väntas avta under förmiddagen,och stormen nedgraderas från klass 2 till klass 1 Stockholms län.

Inställda flygturer

Flygtrafiken på Bromma flygplats och på Arlanda har fungerat under morgonen trots det hårda vädret. På Bromma försenas dock några avgångar under morgonen, och ett flyg med ankomst 09.25 från Umeå är inställt. Från Arlanda rapporteras inga större avvikelser, dock har Swedavia störningar i uppdateringar på sin webbplats, och hänvisar till sin app där information finns.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.