ANNONS

Slogs svårt med hammare

På papperet som hittades tillsammans med vapnet fanns bild och adress till mannen från Upplands Väsby.
På papperet som hittades tillsammans med vapnet fanns bild och adress till mannen från Upplands Väsby.
Väsbybons bild och adress hittades tillsammans med en skarpladdad pistol hemma hos en gängmedlem. En vecka senare misshandlades Väsbybon svårt.

Gängen i Stockholm blir fler, enligt en expert.
ANNONS

Den ljuddämpade pistolen låg inlindad i en handduk tillsammans med bild och adress till det tilltänkta offret i Upplands Väsby.

Knytet hittades i mitten av november vid en husrannsakan i västerort hos flickvännen till en medlem i mc-gänget Wolfpack.

När polisen ringde och varnade Väsbybon flyttade han sin familj från bostaden i Upplands Väsby för att skydda dem. Själv valde han att bo kvar, eftersom han inte trodde att det var någon fara. Det skulle visa sig vara ett ödesdigert beslut.

Fem dagar senare ringde det på dörren. Utanför stod två män som utgav sig för att vara poliser. När Väsbybon öppnade blev han svårt misshandlad med en hammare. Han lämnades blödande på golvet och ringde själv 112.

Männen som misshandlade Väsbybon är fortfarande på fri fot. Mannen i västerort med det skarpladdade vapnet har nu dömts för förberedelse till grov misshandel och grovt vapenbrott till fängelse i ett år och fyra månader.

Väsbybon befinner sig nu på hemlig ort. Det är inte klarlagt varför han blev misshandlad eller varför hans namn och bild fanns hos en gängmedlem i Wolfpack.

– Han är mycket påverkad av allt det här och har mått väldigt dåligt, säger Väsbybons målsägarbiträde.

Gatugängen i Stockholmsområdet har ökat de senaste 10–15 åren, samtidigt som mc-gängen är mer konstanta, enligt polisen och sociologen Amir Rostami.

– Jag menar att framtiden tillhör gatugängen. De är också mer våldsbenägna än mc-gängen, säger han.

ANNONS

Han uppskattar att runt 750 personer ingår i omkring 70 kriminella organisationer i Stockholms län. Samtidigt beräknas omkring 1 200 unga i Stockholmsområdet vara i riskzonen för att rekryteras av ett kriminellt gäng. Antalet fall av utpressningar och hot mot vittnen ökar också stadigt. Och när gängen blir fler ökar även konkurrensen om marknadsandelar.

– Om man inte vänder gängutvecklingen så blir konflikter en del av vardagen också i Stockholm och vi får se gängkrig som de som vi sett i Malmö och Göteborg, säger Amir Rostami.

Han anser att helhetsperspektivet ofta saknas när gängen ska bekämpas. Ofta mäts framgångarna i antal narkotikatillslag eller antal gripna medlemmar.

Polisen har tidigare fått kritik för att ha överdrivit sina framgångar i kampen mot gängen och fokuserat just på antal tillslag i stället för den större bilden.

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki har polisens kamp mot gängen varken kartlagts före eller efter olika insatser, så det är omöjligt att mäta effekten av arbetet.

– Ja, jag tror att kritiken är befogad. Men jag tycker också att man nu kan se en ganska positiv förändring inom polisen med ett mer vetenskapligt synsätt, Jerzy Sarnecki.

Fakta

Här finns gängen

Västerort: Werewolf legion, Black Cobra.

Haninge: Werewolf legion, Crime Inc.

Södra Botkyrka: Fucked for life.

Söderort: Black Cobra.

Bredäng: Bredäng Warriors.

Flemingsberg: Chosen ones.

Vårby: Wårby Young Gangsters.

Stockholm: 187, Original Gangsters.

Källa: Amir Rostami, polisen