Slottsfröken Malla går igen

Känslorna växer vid pianot mellan Niki Gunke Stangertz och Johan Wennerstrand i rollerna som den unga Malla och Anders F. Skjöldebrand.
Känslorna växer vid pianot mellan Niki Gunke Stangertz och Johan Wennerstrand i rollerna som den unga Malla och Anders F. Skjöldebrand.
För över 200 år sedan spelades det teater på Edsbergs slott.

Då var det Malla Silfver­stolpe som hade huvudrollen.

Och nu när Edsbergs slottsteater snart öppnas är det just en pjäs om Malla som är först ut.

Gatuljus och billyktor speglar sig i Edsvikens mörka vatten. Med utsikt över viken ligger Edsbergs slott omgärdat av sin park. I kväll har en teaterensemble samlats för att repetera i byggnaden.

Regissören och manusförfattaren Marianne Sand stoppar skådespelarna när en scen med karaktärerna unga Malla och Skjöldebrand repeteras vid pianot.

– Niki, först tittar du ned och blundar och då smygtittar du på henne, Johan. Sedan koncentrerar du dig på pianot igen och då tittar Niki på dig, du märker det och tittar tillbaka. Sedan slutar du spela.

Scenen upprepas och det är omöjligt att missa spänningen mellan de två rollfigurerna. Pjäsens huvudkaraktär är baserad på Sollentunabon Malla Silfverstolpe, mest känd som författare men också för sin betydelse för 1800-talets societetskrets.

Biljetterna till föreställningen som har premiär den 3 januari släpps i dag. Det kommer att bli den första teateruppsättningen på Edsbergs slottsteater och är en del i kommunens arbete med att utveckla området vid Edsviken.

Men det är faktiskt inte första gången som teater förekommer på slottet. I slutet av 1700-talet levde Malla Silfverstolpe med sin mormor Magdalena Rudbeck på Edsbergs slott och tillsammans med sin syster Gustava brukade hon ordna egna pjäser, eller ”spektakel” som hon benämnde dem i sina memoarer. När Marianne Sand, som också är konstnärlig ledare på slottsteatern, läste Malla Silfverstolpes memoarer insåg hon att de skulle göra sig bra som en pjäs – särskilt då scenen var Edsbergs slott.

– Pjäsen är fritt skriven efter Mallas memoarer och handlar om åren när hon växte upp på slottet och olika kärlekshistorier som hon hade under sin ungdomstid, berättar hon.

Malla förekommer i två skepnader i pjäsen, en äldre version som spelas av guldbaggevinnaren Cecilia Nilsson, och en yngre som gestaltas av Niki Gunke Stangertz.

I rummet där repetitionen pågår står en inramad duk framför kakelugnen. Marianne Sand berättar att det är Malla Silfverstolpe som har broderat den.

– Här kommer vi in i salar där de här personerna har gått. Repetitionsperioden är ju ett sökande efter vem personen kan ha varit och det är helt fantastiskt att få göra det här, säger Johan Wennerstrand som spelar Skjöldebrand, en av männen i de många kärlekshistorierna.