Här är slottsrestaurangen där allt går i grönt

Slottsrestaurangen på Åkeshofs slott.
Lunchrestaurangen på Åkeshofs slott går i grönt – både till utseendet och menyn.
Gröna väggar, gröna gardiner, gröna dörrar och grön mat. Restaurangen på Åkeshofs slott har fått ett riktigt ansiktslyft. Nu slår Råkoko upp dörrarna – med enbart vegetariskt på menyn.

Syltade kantareller, pepparrot och friterad majs. På Åkeshofs slott hyllas naturens råvaror.

– Det är i grönsakerna som smakerna sitter, säger Petra Hed, köksmästare.

Petra Hed, köksmästare Åkeshofs slott.

Petra Hed, köksmästare Åkeshofs slott. Foto: Ida Leveby Andersson.

Inför öppningen av lunchrestaurangen har hon planerat menyn in i minsta detalj. Måndag till fredag serveras lunch, fyra till fem rätter dagligen, och vad som står på menyn är beroende av säsong.

– Just nu plockar vi från köksträdgården, syltar, picklar och lägger in, säger Petra Hed.

 ”Man måste få skoja till det”

Råkoko

Råkoko är namnet på restaurangen där mossan står för detaljerna.

Även interiören speglar menyn. De gamla avbildade farbröderna på väggarnas tavlor har fått skägg i form av mossa och allt från stolar till dörrar går i grönt. Utanför slottet står en gammal stol med klädsel i mosstäcke.

– Man måste ju få skoja till det lite, säger Torbjörn Blomqvist, ägare till slottet.

Tidigare har restaurangen mest hållit öppet för konferensgrupper. Under sommaren byggdes matsalen om och nu håller den öppet för både luncher, middagar och söndagsbrunch.