SL:s taxinota: 762 780 kronor

Anders Lindström tog ofta taxi två kilometer mellan landstingshuset på Kungsholmen och trafikförvaltningen (bilden).
Anders Lindström tog ofta taxi två kilometer mellan landstingshuset på Kungsholmen och trafikförvaltningen (bilden).
De vill att du ska åka mer buss och tunnelbana, och reser själva gratis med SL. Ändå har kollektivtrafikens toppchefer åkt taxi för hundratusentals kronor, ofta korta tur­er innanför tullarna.

Förre vd:n Anders Lindströms taxinota är 162 500 kronor.

Tjänsteresor inom länet ska göras med kollektivtrafiken, om det inte finns särskilda skäl att åka taxi eller egen bil. Så står det i landstingets policy. Trots detta åker de som har makten över kollektivtrafiken en hel del taxi.

Det står klart när Lokaltidningen Mitt i granskar taxikvitton från drygt 1 500 tjänstemän och politiker inom trafikförvaltningen, SL och landstingsstyrelsen. På tre år, 2012–2014, har de åkt taxi inom Sverige för 762 780 kronor.

Nära en tredjedel av summan står de som har den yttersta makten för – fullmäktiges politiker, landstingsdirektören och trafikförvaltningens sju toppchefer. Av dem är topptjänstemännen värst, de åkte taxi för 193 372 kronor.

en av dem sticker ut – rejält. SL:s vd, och trafikförvaltningens chef, Anders Lindström som nyligen sa upp sig. Han åkte taxi för 148 068 kronor under perioden. Lägger man till årets resor blir det totalt över 162 500 kronor. Många resor gick innan­för tullarna.

Anders Lindström avgick i slutet av maj sedan han dömts för snatteri i Hongkong. Men det var inte enda anledningen.

– Taxiresorna var en del av den samlade bedömningen, säger landstingsdirektören Toivo Heinsoo.

Den enda som har koll på de anställdas utgifter är den som godkänner kvittona. Kristoffer Tamsons (M), ordförande för SL och för trafiknämnden, har sedan han tillträdde i januari godkänt fakturor som gäller minst 97 av Anders Lindströms resor inom länet. Han säger att han har reagerat och att han hade för avsikt att ta upp resorna med Anders Lindström.

Borde du inte ha tagit upp det omedelbart?

– Sedan jag tillträdde har jag behandlat tuffa budgetar, rest runt i länet och träffat kommunalråd och medborgare och pratat om verksamhetens utveckling, det är nog det som skattebetalarna förväntar sig att jag ska lägga min tid på. Det är orimligt att vi som förtroendevalda ska förväntas hänga över axeln på enskilda tjänstemän, säger Kristoffer Tamsons.

Tidigare i år föreslog han att landstingsdirektören ska godkänna förvaltningschefens kvitton i stället. Landstingsdirektören Toivo Heinsoo menar dock att det inte räcker.

– Det här måste lösas via tekniken och det arbetar vi just nu på att få till, säger han.

En ny larmfunktion i redovisningssystemet ska säkerställa att något liknande inte händer igen. Om någon överskrider en viss kostnad vad gäller till exempel taxiresor ska systemet slå larm.

Landstinget ser dessutom över sin resepolicy just nu.

Lokaltidningen har sökt Anders Lindström, som inte vill uttala sig.

Fakta

SL:s vd tog taxi 650 meter

Några av Anders Lindströms taxiresor:

Mellan trafikförvaltningens kontor och hotellet Courtyard by Marriott 650 meter bort.

Från kontoret till Centralstationen. Taxiresan tar 13 minuter, och det gör resan även med SL.

Mellan landstingshuset och trafikförvaltningen på Kungsholmen, en sträcka på drygt två kilometer, vid upprepade tillfällen.