Min lokala hjälte

Slungades rakt in i bilens framruta

Niclas Salomon hade tur som överlevde. De senaste fem åren har det skett 111 trafikolyckor på Tungelstavägen, enligt Transportstyrelsen.
Niclas Salomon hade tur som överlevde. De senaste fem åren har det skett 111 trafikolyckor på Tungelstavägen, enligt Transportstyrelsen.
16-årige Niclas Salomon blev påkörd mitt på övergångsstället på Tungelstavägen.

Föraren misstänks för vårdslöshet – men det är Trafikverket familjen vill kräva på skadestånd.

Det som inte borde kunna ske skedde. Mitt på övergångsstället intill busshållplatsen Mulstavägen i Krigslida blev 16-årige Niclas Salomon påkörd och var nära att mista livet.

Klockan var närmare halv tio den klara förmiddagsmorgonen. Det varken snöade eller regnade. Ändå körde föraren rätt på Niclas Salomon.

– Det är helt svart från själva smällen. Men jag måste ha hoppat, annars hade jag inte stått på benen i dag, säger han när Lokaltidningen Mitt i träffar honom vid olycksplatsen.

Det är en månad sedan han slungades över och krossade vindrutan på bilen. Han klarade sig med allvarliga skallskador, däribland tre frakturer i ansiktet, och en kraftig hjärnskakning.

De svarta stygnen i ansiktet syns tydligt och en bit av tanden är borta.

Men det kunde ha gått mycket värre.

– Jag såg bilen till vänster, det såg ut som att den skulle stanna och jag gick ut. Sedan minns jag inget förrän jag vaknade upp i någons famn, berättar han.

När olyckan ägde rum fanns två stora snöhögar i det direkta närområdet. En större vid utfarten från Glasbergavägen, 20 meter från övergångsstället där föraren kom ifrån, och en något mindre, som i princip låg ända ut på övergångsstället.

Familjens foton från dagen efter olyckan visar att sikten förefaller ha varit näst intill skymd för den som åkte ut från Glasbergavägen och för den som ville se om någon åkte ut därifrån.

– Vallarna har varit närmare tre meter som högst. De hör hemma var som helst, men inte vid övergångsställen, säger pappan Mikael Salomon, som nu vill kräva Trafikverket på skadestånd.

Oavsett snövallarna kommer, enligt trafikpolisen Sandra Piedrahita, föraren ändå att få svårt att förklara sig, eftersom förare måste iaktta försiktighet vid skymd sikt.

Trafikverket håller heller inte med om att man brustit i snövallandet.

– Jag anser att en bilist som kom ut från Glasbergavägen den här dagen inte kunde undgå att se om någon närmade sig övergångsstället, säger projektledare Anders Almroth.

– Och vi kan inte sätta upp trafikljus vid varje busshållplats. Det hade betytt tio trafikljus mellan Västerhaninge och Tungelsta.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den misstänkta föraren vid flera tillfällen för att få dennes uppfattning av olyckan, men utan resultat.

Det är helt svart från själva smällen. Men jag måste ha hoppat annars skulle jag inte ha stått på benen i dag.niclas salomon