ANNONS

Nu är guldbron på väg till Slussen – följ resan från Kina

Slussens guldbro på sin långa resa från Kina till Stockholm.
Slussens guldbro på sin långa resa från Kina till Stockholm.
Den nya gigantiska guldbron som ska förbinda Gamla stan med Södermalm har nu påbörjat sin långa resa från Kina.
Den 140 meter långa bron fraktas med ett lastfartyg och väntas vara framme om en månad.
ANNONS

Om allt går enligt plan borde den nya huvudbron anlända till Slussen omkring den 8 februari, enligt Stockholms stad.

Den 140 meter långa bron transporteras med lastfartyg och befinner sig just nu i närheten av Malaysia och ska åka till Stockholm via Suezkanalen.

När lastfartyget väl är framme ska skeppet sänkas ner i Saltsjön, så att bron kan lossas och flyta på pontoner. Därefter kan den bogseras in till kajen, och fartyget kan tömmas på vatten och åka iväg igen.

Slussens guldbro beger sig på sin resa från Kina till Stockholm

Bron blir 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3 400 ton. Höjden varierar mellan en och sju meter. Bron är ritad av arkitektbyrån Foster+Partners som även gjort den nya Årstabron i Stockholm. Foto: Skanska.

Kritiserad resa

Bron – som staden beställt av Skanska – är inte tillverkad i Sverige, eller i Europa, utan i Kina av CRSBG (China Railway Shanhaiguan Bridge Group) som är en av de största brotillverkarna i världen.

Det fanns enligt Skanska ingen tillverkare i Europa som kunde göra den i det tidspann som staden behövde, säger Eva Rosman, kommunikatör för nya Slussen. 

Den gigantiska bron ska fraktas med båt till Sverige, vilket orsakar ett massivt utsläpp av växthusgaser. Något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Båtfärd Slussen Guldbron

Så här går färden. Bron är när den transporteras endast grundmålad, och kommer få sin guldiga finish först i Stockholm. Illustration: Skanska

Öppnar efter sommaren

Vid upphandlingen av bron ska Stockholms stad inte heller ha ställt några miljökrav.

ANNONS

Enligt uträkningar genererar transporten av bron lika mycket utsläpp som att köra en medelstor bil genom Sverige 3 500 gånger, eller flyga från Stockholm till New York 3 000 gånger.

Guldbron ska öppnas för trafik den 24 augusti. På bron ska både, bilar, bussar, cyklar och gående kunna ta sig från Slussen till Gamla stan.

I slutet av augusti påbörjas även rivningen av den västra bron, där det sedan ska bli ett vattennära promenadstråk.

Här befinner sig fartyget just nu:

Slussen-bron byggs i Kina – frakten ger massivt växthusgasutsläpp

Nya gyllene bron i Slussen stor klimatbov – guldbro vid Slussen

Så här är det tänkt att det ska se ut när guldbron kommit fram och monterats på plats vid Slussen. Illustration: Foster+Partners/Stockholms stad.