Slut på gratisparkering i Gröndal

Numera kostar det att parkera bilen i Gröndal.
Numera kostar det att parkera bilen i Gröndal.
Ola Karlström säger att det tidigare varit problem med att "utsocknes" parkerar i Gröndal.
Ola Karlström säger att det tidigare varit problem med att "utsocknes" parkerar i Gröndal.
Nu är det slut på gratisparkeringen i Gröndal. P-skyltarna är uppsatta och då måste man betala. Även om automaterna fortfarande saknas.
Nu står Kransen, Aspudden och Liljeholmen på tur att få avgifter.

Som Lokaltidningen Mitt i berättat har skyltarna kommit uppe Gröndal.

Ola Karlström, är en av de boende på Grenljusbacken.

Vad tycker du om p-avgifterna?

– Jag har inte hunnit få någon uppfattning, det är för tidigt. Problemen vi tidigare haft handlar om att väldigt många ”utsocknes” parkerar, somliga har med sig cykel och tar sig härifrån. Och det känns ju lite sådär, de parkerar ju sönder alla våra möjligheter att parkera. Men samtidigt förstår jag dem, vad ska man göra? säger han.

I Gröndal får man nu betala 500 kronor i månaden för boendeparkering eller en taxa på 10 kronor i timmen. På torsdagen hade det fortfarande inte satts upp några automater, men betala var man tvungen ändå.

– Antingen kan man ringa det telefonnummer som står på parkeringsskylten, en vit tavla med svart text. Men det smidigaste sättet är att ladda ner vår app Betala P. Då kan man enkelt avsluta parkeringen, om man inte behöver utnyttja hela tiden, eller förlänga den, säger Josefine Weinberg på trafikkontoret.

P-automater är på gång.

– Men det kommer att bli relativt få i ytterstaden, de kommer främst att finnas i centrumbildningar och i infarterna, säger Josefine Weinberg.

Näst på tur att få parkeringsavgifter  står Aspudden, Midsommarkransen och Liljeholmen som får samma taxa som Gröndal med 10 kronor per timme och 500 kronor i månaden för boendeparkering.

Delar av Liljeholmen – Liljeholmstorget, Marievik samt Årstadal – ska ingå i samma taxeområde som Södermalm. Där kommer det att kosta 15 kronor per timme på vardagar.

– Orsaken är att det har en innerstadslik karaktär, säger Josefine Weinberg.

Trots att det bor tusentals personer i Årstadal kommer det inte att bli någon boendeparkering där. Motiveringen är att det finns tillräckligt med parkeringar i garage och på tomtmark.

– Det är likadant i nybyggda Norra Djurgårdsstaden, där blir det inte heller boendeparkering, säger Josefine Weinberg.

Hägerstensåsen, Västertorp och Hägerstensåsen och Hägersten ingår i taxeområde 5, där omskyltning påbörjas tidigast i slutet av detta år. Där blir avgiften 5 kronor per timme eller 300 kronor i månaden för boendeparkering.

Längre fram ligger Fruängen och Älvsjö.