ANNONS

Slut med gratis parkering

Nya parkeringsregler införs i Stockholm. I Årsta, Johanneshov och Enskede införs boendeparkering och p-avgifter.

Syftet är att minska trängseln och öka antalet lediga parkeringsplatser.
ANNONS

Under en presskonferens nu på måndagsmorgonen presenterade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) stadens nya parkeringsstrategi och nya plan för gatuparkering.

För Årsta, Enskede och Johanneshov innebär det att det är slut med gratis parkering. Här införs boendeparkering med en avgift på 500 kronor i månaden. För besökare kommer det att bli en parkeringsavgift på 10 kronor i timmen.

Syftet är att öka antalet lediga parkeringsplatser och förhindra att ytterstan får samma trängselproblem som innerstan.

– Trots den växande befolkningen ska vi förbättra framkomligheten. Vi kan inte ha bilar överallt hur som helst, säger Daniel Helldén.

I innerstan höjs avgiften för boendeparkering från 900 kronor i måander till 1 100 kronor i månaden.

Den 10 december ska förslaget om de nya parkeringsreglerna tas upp i Trafiknämnden. Sedan ska det ut på remiss till över hundra instanser. Kommunfullmäktige väntas ta beslut om de nya reglerna i juni 2016. Får de grönt ljus börjar omskyltningen att ske i slutet av nästa år, och det är också då de nya reglerna tidigast kommer att börja gälla.

För Stureby och Tallkrogen kan betalparkering införas om tre år. Sist i tur står Örby, Högdalen och Rågsved där avgift inte kommer att införas förrän om fem år.

Genomförandet beräknas kosta runt 200 miljoner kronor. Staden räknar med att kunna få in upp till 450 miljoner kronor mer om året till stadskassan med de nya reglerna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.