Husköpet stoppas efter ett års jobb

Hassan Najib tycker det är väldigt tråkigt att man drar tillbaka erbjudandet om ombildning efter att grannarna kämpat tillsammans i nästan ett år.
Hassan Najib tycker det är väldigt tråkigt att man drar tillbaka erbjudandet om ombildning efter att grannarna kämpat tillsammans i nästan ett år.
I förra veckan fick åtta föreningar i söderort som ville köpa loss sina ­bostäder nobben.

Nu är det totalstopp på ombildningar.

– Vi kämpade i ett år. Nu säger de att det inte går längre, säger hyresgästen Hassan Najib.

I skuggan av det höga huset på Vallhornsgatan i Rågsved står Hassan Najib. Han har varit ordförande i en bostadsrättsförening som bildades då hyresvärden Familjebostäder erbjöd grannarna att köpa loss sina lägenheter. ­Sedan kom valet – och snart därefter beskedet om att det inte blir några fler ombildningar av allmännyttan.

– Vad ska man göra, säger Hassan Najib och rycker på axlarna.

De senaste tio månaderna har han som ordförande i bostadsrättsföreningen kämpat för att få grannarna att nappa på erbjudandet. Förra månaden var de äntligen tillräckligt många, berättar han.

Han hade tänkt flytta från Rågsved men när erbjudandet om att köpa kom beslöt han att han skulle stanna kvar.

– Jag trivs här, och jag tycker att det är bättre investerade pengar att köpa än att betala hyra till ett företag, säger han.

Enligt Hyresgästföreningen rör det sig om drygt 550 lägenheter i Familjebostäders bestånd i söderort som inte längre är till salu. De andra bostadsbolagen kommer att följa samma exempel. Det innebär att cirka 25 000 lägenheter i staden inte längre är ombildningsbara.

Vissa föreningar i området hann säga ja till en ombildning före valdagen: två i Högdalen och en i Svedmyra. I en fastighet i Kärrtorp röstade man ja till ett köp fyra dagar efter valet. Det var fyra dagar för sent och staden drog tillbaka erbjudandet.

Enligt Ann-Margarethe Livh (V), vice ordförande i Familjebostäder, är det inte konstigt att det inte längre är möjligt att ombilda.

– Vi tycker att utförsäljningarna är dålig politik och gick till val på att vi skulle stoppa dem. Nu har vi en ny majoritet i stadshuset och därför kan vi genomföra vår politik.

Ann-Margarethe Livh menar att anledningen till att man stoppar åtta planerade ombildningar i söderort med omedelbar verkan är bostadsbristen.

– Stockholm behöver varje hyreslägenhet som finns. Dessutom måste vi också bygga nya. Vi har 400 000 människor i bostadskö, säger Ann-Margarethe Livh.

Från Hyresgästföreningens sida säger kommunikationschefen Hélene Lilja att man är mycket nöjd med den här utvecklingen

– Detta är något vi kämpat för länge, säger han.

Vi tycker att ­utför­säljningarna är dålig politik.Ann-Margarethe Livh (V)

Fakta

Slut med ombildningar

Familjebostäder sa nej till åtta föreningar som ville köpa sina lägenheter förra veckan.

En av dessa finns i Hägersten, övriga i Farsta och Tallkrogen.

På Stockholmshem, stadens andra bostadsbolag togs beslut om ombildningsstopp i torsdags. Det tredje bolaget Svenska bostäder väntas följa samma exempel när styrelsen sammanträder den 21 oktober.

Totalt har Stockholms bostadsbolag sålt över 25 000 lägenheter de senaste åtta åren.

Källa: Hyresgästföreningen