Slut på förvirringen – nu öppnar cykelbanan igen

Krångligt att cykla. Men snart kan strulet vara över för cyklister som kommer över Lidingöbron till Lidingö.
Krångligt att cykla. Men snart kan strulet vara över för cyklister som kommer över Lidingöbron till Lidingö.
En avstängd cykelbana och pilar åt olika håll. Det har mött cyklister som kommit över Lidingöbron.

Men i veckan är breddningen av cykelbanan klar och reparationen av Lidingöbanan över.

Då är det fritt fram för tvåhjulingar igen.

Cyklisten Patrik Carlsson blev upprörd när han trampade över Lidingöbron för att hälsa på en kompis för några veckor sedan. Cykelbanan tog nämligen helt plötsligt slut. Det gick inte att åka över spåren, eftersom det var avstängt med galler. Cykelbanan var också avstängd.

I stället var en orange skylt uppsatt som pekade åt två håll.

– Den ena pilen visar ner i vattnet och den andra upp för en trappa. Som cyklist vet man inte vart man ska ta vägen, säger Patrik Carlsson.

Han såg en annan cyklist som cyklade ut i gatan och en annan som valde trottoaren.

– Jag valde också trottoaren. Det är ju bara en fil där och svårt för bilarna att köra om, säger han.

Det har varit stökigt för cyklister på sträckan under drygt ett år. ­Lidingöbanan har reparerats samtidigt som cykelbanan breddats.

– SL håller på och spränger för Lidingöbanan. Det stökar till det och begränsar framkomligheten. Då har vi passat på att samtidigt bredda cykelbanan. Men det kommer att bli superbra när det är klart, säger Mirsad Bektesevic, projektledare på Lidingö stad.

Och i mitten av den här veckan ska allt arbete vara färdigt.

– Lidingö stad har beställt ett extrajobb. Förutom att vi bygger om Lidingöbanan har vi breddat cykelbanan från Baggeby gårds väg till Torsvik. Nu kommer den att blir 3,60 meter bred, vilket blir ny standard som man kör på hela Lidingö nu, säger Göran Löfstrand, projektledare på trafikförvaltningen.

Men hur kan ni hänvisa åt håll där det inte går att cykla?

– Eftersom det är en arbetsplats ska man inte cykla igenom där. Man får helt enkelt vänta tills det är klart, säger Göran Löfstrand.

Mirsad Bektesevic säger dock att Lidingö stad på vissa sträckor hänvisar till alternativa vägar. Det är en två kilometer lång sträcka som byggs om.

– På vissa ställen hänvisar vi till andra vägar under ombyggnadstiden. Om det är en bilväg ska hastigheten inte vara högre än 30 kilometer i timmen, säger han.