Regeringens budgetproposition för 2025 innehåller en reform, där 67-plussare ska få ett högkostnadsskydd liknande det som finns i den vanliga sjukvården. Hela 3,4 miljarder har avsatts för detta.
Men redan i januari 2025 föreslås att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks från 23 till 19 år.
De unga har god tandhälsa numera, medan äldre inte sällan behöver kostsamma ingrepp, och de bör prioriteras, resonerar man.
Statligt bidrag
Samtidigt ändras det allmänna tandvårdsbidraget som staten betalar ut via Försäkringskassan.
20-23-åringarna får 600 kronor per år, medan de som är mellan 24 och 30, som hittills fått 600 kronor, nu bara får 300 kronor, precis som övriga vuxna. Efter 64 blir det åter 600 kronor per år.
– 67-plussarna har förstås större behov av tandvård, men vi hade helst sett att avgiftsfriheten för de unga vuxna fick vara kvar. 20-23-åringar har ofta dåligt med pengar, de studerar, kanske flyttar hemifrån. Ju längre man kan hålla tänderna friska, desto mindre tandvård behövs på äldre dar, säger Eva Ljung, VD vid Folktandvården.
Koll på priset
Hon tipsar om att gå in på Tandpriskollen och jämföra priser:
– Det råder ju fri prissättning och priserna kan variera mycket mellan olika kliniker.
Region Stockholm har haft förslaget på remiss, och konstaterar att det inte får några konsekvenser för den regionfinansierade tandvården.