Slut på huggsexan – dags att amortera

Mäklaren Johan Sandberg visar en femma för Lena Fredriksson och sambon Anders Öhman tillsammans med barnen Elsa och Vera.
Mäklaren Johan Sandberg visar en femma för Lena Fredriksson och sambon Anders Öhman tillsammans med barnen Elsa och Vera.
De nya amorteringskraven har kylt ner den överhettade bostadsmarknaden i Stockholm, något som flera mäklare vittnar om.
De nya amorteringskraven har kylt ner den överhettade bostadsmarknaden i Stockholm, något som flera mäklare vittnar om.

Hetsen och huggsexorna är som bortblåsta. I stället är det fler objekt och mer sansade budgivningar. Mäklare vittnar om att lugnet har lagt sig på bostadsmarknaden.

Efter tjugo minuter av förhandsvisningen på femman i Enskededalen kikar familjen Öhman/Fredriksson in genom dörren. De är sugna på att flytta från fyran i Liljeholmen, men det är inte det nya amorteringskravet som gör att de tittar på bostad just nu.

– Vi vill gärna sälja i samma period som vi köper. Vi har en bostad som vi känner oss trygga med så vi måste inte skynda oss att köpa, säger Anders Öhman.

Att amorteringskravet införs tycker familjen är bra.

– Bostadssituationen kan inte bli värre än vad den är nu. Det är bra att något händer för att jämna ut bostadsmarknaden. Men det är värre för dem som är nya på bostadsmarknaden, säger Anders Öhman.

Emil Cronholm är mäklare på Husman och Hagberg och arbetar i området Årsta/Gullmarsplan/Hammarbyhöjden/Enskede/Skarpnäck.

– Det finns ett stort utbud för spekulanterna. Igår sökte jag på lägenheter för mellan 2 till 2,5 miljoner kronor och fick över 30 träffar i vårt område. Utbudet har stigit med 50-60 procent, det är jättemycket, säger han.

Emil Cronholm tror att det ökade utbudet har med det kommande amorteringskravet att göra.

– Många vill sälja innan amorteringskravet träder i kraft eftersom de också vill köpa innan. Det är samma marknad.

Enligt honom är utbudet av tvåor enormt just nu, vilket flera mäklare i söderort håller med om.

Och eftersom det finns mer att välja på kommer det färre folk på visningarna och det tar längre tid innan lägenheterna säljs.

Magnus Hellgren på Notar i Enskede bekräftar bilden att det är stort utbud och att marknaden har blivit trögare. Även hans bild är att priserna har sjunkit.

– Priserna har sjunkit den senaste tiden. 7 eller 8 av 10 försäljningar har påverkats negativt, säger han.

Färska siffror från Mäklarstatistik visar också att priset på bostadsrätter sjönk något i april och att utbudet har ökat.

För säljarna har de senaste månaderna innan amorteringskravet träder i kraft varit mer nervöst.

– Det är klart att man är nervös om man köpt något nytt. En klient till oss har köpt nytt och har tillträde den 10 juni och har fått lov att hålla en andra lägenhetsvisning för att få sin nuvarande bostad såld. Så visst finns det en rädsla om hur det ska gå, säger Daniel Bohman, fastighetsmäklare på Mäklarringen Hägersten/Älvsjö/Skärholmen.

Såväl mäklare som banker tror dock inte att det kommer att bli särskild stod skillnad efter den 1 juni.

– Amorteringskravet gäller från kontraktsdagen, men tror i praktiken att det inte innebär så stor skillnad eftersom många banker redan har tydliga rekommendationer som liknar de krav som kommer, säger Petter Larsson, pressekreterare på Nordea.

Men det nya amorteringskravet kan ge en dämpande effekt på bostadsmarknaden och kan göra det svårare för unga och nyanlända att köpa bostad.

– Därför tycker jag att man borde fundera över någon form av riktat stöd till utsatta grupper, säger Mats Wilhelmsson professor på KTH och expert på fastighetsekonomi.

Även mäklaren Emil Cronholm tror att de nya kraven gör det ännu svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Det kommer att bli ett gap mellan folk som redan är inne på marknaden och de som inte är det, säger han.