Slut på krossverksamheten i Hemmesta

Kent Eriksson, ägare till Hemmestakrossen (Obs, arkivbild).
Kent Eriksson, ägare till Hemmestakrossen (Obs, arkivbild).

Värmdö kommun föreslås att inte ge krossen i Hemmesta mer tid på sig att stänga ner verksamheten.

Det betyder att en åtta år lång kamp är över.

Turerna kring krossen vid Hemmesta vägskäl har varit många och utdragna. I slutet av februari kom beskedet att mark- och miljödomstolens beslut att stänga verksamheten 1 april stod fast.

Men som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat, så valde ägaren till krossen, Kent Eriksson, att ansöka om förlängning hos Värmdö kommun. Han ville vara kvar fram till årsskiftet.

– Vi har varit i kontakt med kommunen för att ansöka om förlängning så att vi kan städa bort materialet. Jag kan ju inte bara knäppa med fingrarna, sa Kent Eriksson i början av mars.

Men nu föreslås bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden att uttala att domarna i målet står fast, inte får överklagas och att krossen därmed inte får förlängt.

Mötet hålls 12 april.

Fakta

Krossen i Hemmesta startades för snart åtta år. Då var tanken att det skulle vara en tillfällig verksamhet.

Grannar har dock klagat på buller och omfattande trafik och Värmdö kommun beslutade att förbjuda verksamheten från och med den 1 januari 2015. Efter överklagande tog länsstyrelsen samma beslut.

Då överklagade företaget till mark- och miljödomstolen med en önskan om att få fortsätta krossa 140 000 per år fram till 15 januari 2019.

I november kom dock mark- och miljödomstolens dom, som backar upp Värmdö kommun, men även sköt fram krossens stängningsdatum till 1 april 2016.

I februari, efter överklagande av domen, meddelade mark- och miljööverdomstolen att domen står fast och att beslutet inte får överklagas.

Nu väntas bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun uttala att krossen inte får mer tid och alltså måste stänga verksamheten snarast.