På skärtorsdagen 2023 fick elever och föräldrar i Söderby beskedet att Båtsmansskolan skulle läggas ned inför höstterminen. Beslutet möttes av starka protester. En del av föräldrarnas kritik handlade om att gångvägen från Söerby till Vega inte skulle vara säker. Men Båtsmansskolan stängde och eleverna i årskurs 1-6 fick i stället plats på Vega skola.

I juni 2023 beslutade kommunstyret att alla barn som gjorde flytten fick ett SL-kort. Men på första skoldagen hjälpte inte busskorten när ordinarie SL-buss 832 snabbt blev full och barn lämnades kvar i Söderby. Därför sattes även skolbussar in mellan Söderby och Vega, som körts under det gångna läsåret.

Slut på skolbuss

Men nu har vårdnadshavare fått veta att det till hösten varken blir skolbussar eller SL-kort. I stället gäller då ordinarie rutiner för skolskjuts. Det betyder att vissa av barnen i Söderby får SL-kort, andra inte, beroende på ålder och avstånd.

Att skolbussen sattes in i fjol berodde på att beskedet om nedläggningen kom efter skolvalet, förklarar Veronica Pagard (M), ordförande i grundskolenämnden.

– Det har inte sagts någonting om att det här skulle vara i all oändlighet. Nu har det varit ett skolval där man har kunnat välja skola, säger hon.

Veronica Pagard (M),, ordförande i grundskolenämnden.

Veronica Pagard (M),, ordförande i grundskolenämnden.

Fredrik Hjerling/Haninge kommun

Enligt Veronica Pagard har skolbussarna ofta varit tomma.

– Många föräldrar skjutsar sina barn, trots att de skulle kunna åka med den vanliga SL-trafiken. Som jag har förstått det har Vega skola lagt om sina scheman för att passa bussarna bättre, säger hon.

Anses skolvägen vara säker nu?

– Ja, det gör den utifrån de kriterier som utgör en säker skolväg, säger Veronica Pagard.

Eventuella förändringar i SL:s ordinarie busstrafik på sträckan är ännu inte klara inför hösten.

 Tidigare Båtsmansskolan i Söderby

Tidigare Båtsmansskolan i Söderby