Ica slutar hantera paket

Med halva lagret fullt av paket blir det för svårt för personalen att jobba på Ica.
Med halva lagret fullt av paket blir det för svårt för personalen att jobba på Ica.
Nu går det inte längre att hämta och lämna paket hos Ica Supermarket på Landsvägen. Ica har haft över halva sitt lager fullt med paket och tycker sig dessutom få för dåligt betalt av Postnord för tjänsten.
– Jag kan bara beklaga, vi hade gärna fortsatt om det gått. Men när posten inte lyssnat på oss utan fortsätter att ösa på oss kunder så har vi inget annat val, säger Mattias Crammer, Icahandlare.

 

Teija Nilsson, teamchef för ombud i öst på Postnord, förklarar att alla postkunder som varit kopplade till Ica Landsvägen nu får gå ner till Postnords företagscenter på Englundavägen i Solna för att hämta och lämna sina paket.

Eric Fredriksson bor centralt i Sundbyberg och är irriterad över att behöva gå till Solna för att hämta ut sina paket. Han ser även risken att många kommer att behöva ta bilen ner för att hämta tunga paket plus att det blir en lång väg att gå för många äldre.

– Även de som bor längre bort i Sundbyberg har normalt sett haft Ica som utlämningsställe. Nu blir det extremt långt för dem att ta sig ner till Englundavägen, säger han.

Företagskontoret har inte heller samma öppettider, och har till exempel stängt på söndagar.

Halva lagret fullt av paket

Mattias Crammer, Icahandlare på Ica Supermarket, beklagar att många kunder nu får knöligare och längre att gå då de ska hämta och lämna sina paket. Men att sluta med posthanteringen var oundvikligt.

– Den största anledningen är att vi inte får plats. Posten växer lavinartat och vi får bara fler och fler kunder, nu på slutet hade vi över 10 000 kunder. Vi får inte bara de som bor i Sundbyberg utan öven de som jobbar här skickas till oss av posten, säger han.

”Det blir även en arbetsmiljöfråga, det blir för trångt och risken för belastningsskador bland personalen ökar.”

Ofta har närmare 400 kvadrat av lagerplatsen tagits upp av paketen, vilket motsvarar halva lagret.

– Det blir även en arbetsmiljöfråga, det blir för trångt och risken för belastningsskador bland personalen ökar. Vi får även mycket mer hot och liknande av postkunder än av Icakunder. Folk blir arga när de inte får ut sina paket på grund av gamla eller ogiltiga leg till exempel, säger Mattias Crammer.

Dessutom är ersättningen för jobbet för låg tycker han.

”Jag kan bara beklaga, vi hade gärna fortsatt om det gått.”

– Jag kan bara beklaga, vi hade gärna fortsatt om det gått. Men när posten inte lyssnat på oss utan fortsätter att ösa på oss kunder så har vi inget annat val, säger han.

Lösningen är permanent

Eric Fredriksson hade önskat att Postnord hittat andra lokaler i centrala Sundbyberg, men några sådana planer finns inte just nu. Lösningen är permanent och än finns inte heller några planer på att utöka öppettiderna.

– Vi ser samtidigt att antalet paket ökar då många konsumenter handlar mer på nätet nu än tidigare. Volymerna växer och vi ser ständigt över våra behov av ombud. Just nu var detta dock den bästa lösningen, säger Teija Nilsson.

Man kan även hämta paket och lämna in färdigbetalda returer på den lilla livsmedelsbutiken på Trädgårdsgatan 19. Vill man lämna in paket kan man gå till vilket postombud som helst, enligt Teija Nilsson.