ANNONS

Munro slutar som kyrkoherde i Össeby

Efter 12 år som kyrkoherde i Össeby församling tackar Elisabet Munro för sig.
Efter 12 år som kyrkoherde i Össeby församling tackar Elisabet Munro för sig.
Efter 12 år i Össeby församling väljer nu Elisabet Munro att lämna posten som kyrkoherde. Härnäst väntar ett nytt prästjobb i närliggande kommun.
– Jag har haft det mycket roligt under mina år i församlingen. Men man ska inte jobba för länge på samma ställe, säger Elisabet Munro till Mitt i, efter beskedet.
ANNONS

Det var strax före jul som Elisabet Munro meddelande kyrkorådet och personalen att hon inte kommer fortsätta som kyrkoherde i Össeby församling. Orsaken bakom beslutet förklarar hon som längtan efter nya utmaningar och mindre chefsansvar.

– Jag har fått en tjänst som barn- och familjepräst i Danderyds församling. Där kommer jag vara en av flera präster och ägna mer tid mer åt att viga, döpa och begrava, än vad jag har haft tid att göra som kyrkoherde i Össeby.

Jag känner mig stolt och glad över vad vi har åstadkommit tillsammans.

Säger Elisabet Munro.

Första kyrkoherden efter sammanslagningen

När hon tackas av söndagen den 4 mars, har det gått tolv år sedan hon tillträde tjänsten som kyrkoherde, i den då nybildade Össeby församling efter Kårsta, Össeby-Garns, Vada och Angarns församlingar gått samman. Hon framhäver arbetet med att modernisera och föra in församlingen i den nya tiden som det mest utmärkande under sin tid som församlingens ledare.  

– I början handlade mycket om att ena fyra församlingar och föra alla samman till en gemenskap.

– Dessutom har vi arbetat mycket med att utveckla och digitalisera verksamheten. Vi har växt med körer, samt genomfört två stora renoveringar av Angarns kyrka 2014 och nu Vada kyrka.

Startade nätverk för nyanlända

På senare år har arbetet med nyanlända och asylsökande ungdomar varit i fokus som resulterade till bildandet av nätverket Stöd och Samverkan i Vallentuna (S.O.S) tillsammans med Röda korset, Åbybergskyrkan och lärare från Vallentuna gymnasium. Nätverket hjälper de ungdomar som fyllt 18 år att finna fadderfamiljer, så de kan bo kvar i kommunen och fortsätta i samma gymnasium under hela sin asylprocess.

– Jag känner mig stolt och glad över vad vi har åstadkommit tillsammans. Det är en otroligt bra personal som i församlingen som jag har varit med och anställt.

Vad kommer du sakna mest i ditt arbete som kyrkoherde i Össeby när du nu väljer att sluta?

ANNONS

– Att fira gudstjänst i våra pärlor till kyrkor. Samtidigt kommer jag att bo kvar i Össeby, så jag har ju nära när saknade blir för stor.

– Alla människor jag lärt känna under åren här. Men eftersom jag kommer att bo kvar får jag chansen att träffa folk i matbutiken. Det känns bra.

Nu har arbetet satts igång med att hitta en ny kyrkoherde i Össeby församling. Elisabet Munro avslutar sin tjänst officiellt den 4 mars.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.