”Slutar du med din grej så vinner den andre”

Monika, Maud och Alexandra är alla ute i joggingspåret i Blackeberg.
Monika, Maud och Alexandra är alla ute i joggingspåret i Blackeberg.
Trots att två kvinnor attackerats den senaste tiden rör sig kvinnorna som vanligt i joggingspåret i Blackeberg – i alla fall de vi har pratat med.
– Det är rena paradiset här, säger Maud Bruce som är ute och går med sin hund Django.

I motionsspår i östra Grimstareservatet har det den senaste tiden skett två överfall som av polisen rubriceras som våldtäktsförsök. Men trots att polisen tror att det handlar om samma person och trots att man ännu inte lyckats gripa någon misstänkt är kvinnorna som motionerar i området inte skrämda.

– Om du slutar att göra din grej så vinner den andra sidan, säger en kvinna vi möter i spåret.

Hon är här nästan dagligen och är inte rädd men hon har gjort en extra säkerhetsåtgärd.

– Jag har förberett numret till larmcentralen, säger hon och pekar på telefonen innan hon springer vidare.

”Skulle inte gå här på kvällen”

Nedanför Ljunglöfska slottet, exakt där det senaste överfallet skedde i söndagsmorse, möter vi Monika Brobäck (bilden). Hon jobbar i närheten och passar på att ta en rask promenad när hon har en lucka.

– Jag skulle inte gå här på kvällen, det kan jag säga, men jag agerar inte på nåt speciellt sätt för att de här sakerna har hänt.

Susanne Mähler leder sin cykel på stigen och hon berättar hur en man kom fram till henne för några veckor sedan när hon mediterade, inte långt från platsen för det senaste överfallet.

– Han kom fram och frågade vad klockan var trots att han hade en på armen. Men det var sannolikt inte samma person som misstänks nu. Sen är ju frågan om vad som är ens egna föreställningar och vad det är som faktiskt händer.

– På kvällen springer jag inte här eftersom det saknas elljus.

Känner du dig otrygg här?

Maud Bruce med hunden Django
– Jag bor i East Village i New York... Jag tycker att det är rena paradiset här. Men det är givetvis inte ok med såna här händelser.
Alexandra Czurylo
– Jag bor här och tycker att det är ett bra område, men jag vill inte gå ensam här.