ANNONS

Slutblossat på Solnas skolor och förskolor

Dags att fimpa för de anställda på Solnas skolor och förskolor.
Dags att fimpa för de anställda på Solnas skolor och förskolor.
Snart är den lilla rökpausen ett minne blott. I alla fall för de anställda på Solnas skolor och förskolor.

Staden har beslutat att införa rökfri arbetstid från årsskiftet.
ANNONS

För många är rökpausen helig och en stunds flykt från vardagen. Men för anställda på barn- och utbildningsförvaltningen i Solna blir dessa pauser snart färre.

Staden har beslutat att införa rökfri arbetstid med start 1 januari 2017.

– Vi har tänkt barnperspektivet först och främst. När man röker så är det inte bara röken som är skadlig, utan även partiklar som sätter sig i kläderna på de som röker eller vistas i den miljön. Det är otroligt viktigt att de som jobbar inom verksamhet med barn, som inte kan värja sig, respekterar att under arbetstid så röker man inte, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vill man fortsätta röka så får det ske på lunchrasten, som är längre, menar hon.

– Har man en kort rast hinner man inte gå iväg från skolan, och då har man med sig det här när man kommer in igen. Då utsätts barnen indirekt för passiv rökning. Har man för kort tid så kanske barnen känner röklukten eller ser vad de vuxna gör, och vi ska ju vara förebilder.

Är detta inte lite moralpanik?

– Jo så kan man ju tycka. Det var någon som sa att ”det här är inte så liberalt”. Men det handlar inte om vad vi tycker om rökning, jag har själv rökt i unga år, utan det handlar om barn som inte kan värja sig mot röken. Sen om det medför en extra hälsoaspekt för att folk slutar så är det bara bra, säger hon.

Blir det något straff om man går mot reglerna?

– Nej, det har vi inte tänkt oss, vi jobbar inte så. Däremot är det kanske så att om man tycker att det är jättejobbigt att inte få röka, för att man är så pass beroende, så kan vi erbjuda rådgivning inom företagshälsovården, säger Marianne Damström Gereben.

ANNONS

Stark parfym då?

– Jo, det är också viktigt när man tänker på allergier och annat. Finns det känsliga barn så förutsätter jag att man inte har starka parfymer.

Enligt Damström Gereben är alla partier överens om det nya förbudet, som kan komma att utökas till kultur- och fritidsförvaltningen samt omvårdnadsförvaltningen.

– Det här är den första verksamheten där vi tar beslutet, men vi ser redan nu att det finns ett intresse från andra verksamheter.

Beslutet fattades i barn- och utbildningsnämnden i förra veckan.