Snart slutbolmat på Sumpans uteserveringar

Rökförbud Sundbyberg Edith
Edith Haglund tycker att rökförbudet är onödigt.
Passa på att ta ett sista bloss på uteserveringarna. Den första juli börjar det nya rökförbudet gälla.
Då blir det väldigt svårt att hitta en plats att tända en cigg på, och i Umami park i Hallonbergen kan du till och med bli av med hyreskontraktet om du inte fimpar.

Från och med den 1 juli 2019 börjar det nya rökförbudet att gälla.

Det innebär att man inte längre får blossa på vissa allmänna platser, så som lekplatser, tågperronger, busshållplatser, idrottsplatser och uteserveringar.

För krögare innebär rökförbudet att de måste ta bort askkoppar och informera gästerna. De måste också se till så att gäster inte ställer sig precis vid krogentrén och röker.

För många människor tror jag det är ett tillfälle till att få en paus. Då tycker jag att de ska få ha den stunden.

Edith Haglund

Länsstyrelsen vägleder just nu landets kommuner. Och redan har man stött på svårigheter.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på Länsstyrelsen till SVT.

”Var ska fimparna slängas?”

För Edith Haglund som dricker en kaffe i solen på konditori Princess, skulle det inte göra något om rökarna fick sitta kvar på uteserveringarna.

– För många människor tror jag det är ett tillfälle till att få en paus, något att hålla sig i. Då tycker jag att de ska få ha den stunden, man borde få röka på några ställen. Jag störs inte av rökning om det är utomhus, och många rökare brukar dessutom ursäkta sig när de sitter på en uteservering, säger hon.

Rökförbud Sundbyberg Edith Haglund

Elias Kalle som driver Café Cino på Nybergs torg tycker att rökförbudet är onödigt.

– Det kommer nog inte bli så svårt att följa, jag får be folk ställa sig en bit bort. Men risken är att de fimpar där de står, vem städar efter dem? Jag tror att det kommer att bli mycket skräpigare här. Man kan inte bara skapa en lag utan att tänka på vad som händer efter att man infört den, säger han.

Han fortsätter:

– Och om man vill röka ute, var ska man ta vägen då? skogen?

Rökförbud Sundbyberg Elias Kalle

Elias Kalle som driver Café Cino på Nybergs torg tror att folk kommer börja fimpa utanför uteserveringarna då rökförbudet börjar gälla. Vem städar efter dem?, frågar han sig. Foto: Maria Lilja

Rökfria entréer – ägarens ansvar

Även allmänna entréer, till exempel i butiker, blir rökfria. Ansvaret för att förbudet följs kommer att ligga på ägaren till entrén. Om hen inte får bort rökarna, kan kommunen be om skärpning, ett så kallat föreläggande. Om inget händer då kan det bli vite, alltså en slags böter.

Risken är att de fimpar där de står, vem städar efter dem?

Elias Kalle

I de kommande hyresrätterna i Umami park i Hallonbergen har Wallenstam redan bestämt sig för att lägenheterna ska vara rökfria för att skapa en bra miljö för alla som bor där. Den som ändå bolmar kan bli av med sitt kontrakt.

umami park

Etapp 1 av Umami park, med 222 hyresrätter, ska stå klart under året. Illustration: Wallenstam

Ett villkor i hyresavtalet när man flyttar in är nämligen att man lovar att inte röka på sin balkong eller uteplats. Det är inte heller tillåtet att röka på gården, i anslutning till entréerna, på parkering eller i garagen.

Den som ändå röker kommer att få ett antal tillsägelser och kan i slutänden bli uppsagd om hen inte kan fimpa.